Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Ville utesluta det israeliska landslaget – förlorade själva mästerskapsarrangemanget

Israels U19-landslag kvalificerade sig till U20-mästerskapet. Det skapade politisk oro i värdlandet. (Foto: Israeliska fotbollsförbundet)
FIFA slår till hårt mot diskriminering av Israel.

Indonesien har fråntagits värdskapet för FIFA U-20 World Cup efter politisk oro över Israels deltagande, skriver Israel Hayom.

Det internationella fotbollsorganet FIFA säger att Indonesien inte längre kommer att vara värd för 24-lagsturneringen, som startar den 20 maj, på grund av “de nuvarande omständigheterna”. De specificerar det inte närmare.

– En ny värdnation kommer att tillkännages så snart som möjligt. För närvarande kommer datumen för turneringen att förbli oförändrade, säger FIFA i ett uttalande.

Beslutet att ta bort Indonesien som värd togs efter ett möte i Doha mellan FIFA:s president Gianni Infantino och Indonesiens fotbollspresident. Israel kvalificerade sig till sitt första U20-mästerskap i juni förra året. Israels deltagande har nyligen lett till politisk oro i landet, som var planerat att stå värd för det stora mästerskapet.

Indonesiens president Joko Widodo gick ut och sa att hans administration motsatte sig Israels deltagande. Han sa vidare att de hade gått med på att vara värd för mästerskapet, innan de visste att Israel kvalificerade sig.

Inga diplomatiska förbindelser

Indonesien är världens mest folkrika muslimska land och har inga diplomatiska förbindelser med Israel. Landet talar ofta till stöd för palestinierna. Det har dock talats om att upprätta diplomatiska förbindelser genom en utvidgning av Abraham-avtalen som Israel undertecknade med Förenade Arabemiraten, Bahrain, Sudan och Marocko 2020.

Det är oklart var turneringen nu kommer att hållas. Enligt planen skulle mästerskapet spelas på sex arenor i Indonesien. Argentina, som inte kvalificerade sig till mästerskapet, är enligt uppgift intresserade av att ta över.

– En ny värd kommer att meddelas så snart som möjligt, säger FIFA.

Kan sanktioneras ytterligare

Förutom att förlora U20-mästerskapet kan Indonesien få ytterligare disciplinstraff av FIFA. Landet riskerar också att bli avstängt från det asiatiska kvalet till fotbolls-VM 2026, som startar i oktober.

Israels U20-lag imponerade

Israel kvalificerade sig till sitt första U20-mästerskap efter att ha nått semifinalen i europeiska U19-mästerskapet. Det israeliska laget imponerade stort och slog ut fotbollsjätten Frankrike. Israel förlorade så småningom semifinalen mot England.

Även om Israel geografiskt ligger i Asien är landet medlem i det europeiska fotbollsförbundet. Israel lämnade det asiatiska fotbollsförbundet på 1970-talet på grund av politiska och säkerhetsmässiga skäl.

Morgondagens superstjärnor

FIFA beskriver U20-mästerskapet som en “turnering med morgondagens superstjärnor”. Diego Maradona, Lionel Messi och Paul Pogba har alla utsetts till mästerskapets bästa spelare i tidigare upplagor. Norges Erling Braut Haaland blev skyttekung för Norge i turneringen 2019.

Malaysia förlorade sim-VM

Indonesien är för övrigt inte det första landet som förlorar ett mästerskap till följd av diskriminering av israeler. 2019 förlorade grannlandet Malaysia rätten att anordna sim-VM, eftersom landet inte släppte in israeliska idrottare.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem