Nästa stad i vår miniserie om norra Israel – Galiléen och Golan – handlar om Akko. Anmäl dig till MIFF:s föreläsning måndag den 16 september på västkusten genom att maila info@miff.se, så får du höra mycket mer!
Den forntida feniciska hamnstaden anlades norr om Karmel-halvön på en av de få naturliga hamnplatserna längs kusten. Under den israelitiska erövringen av Kanaan på 1200-talet före vår tideräkning lyckades den israelitiska Ashers stam inte att erövra Akko, utan smälte istället samman med den kanaaneiska befolkningen i området.
Egyptier och korsfarare
Den egyptiske härskaren Ptolemaios gav den viktiga handelsstaden namnet Ptolemais. Korsfararna intog staden 1104 och gav den även namnet Saint-Jean d’Acre. Den återtogs 1187 av Saladin och erövrades 1191 åter av Rikard Lejonhjärta, som gjorde den till kungariket Jerusalems egentliga huvudstad och Johanniterordens säte. Den kristna befästningen stormades och brändes 1291 av sultanen av Egypten. Men det är resterna från korsfarartiden som gjort att Gamla stan i Akko hamnat på UNESCO: s världsarvslista.
Den turkiska och brittiska tiden
Acre föll under osmansk kontroll 1517 och fortsatte att ha en strategisk betydelse och stark befästning. Napoleon Bonaparte misslyckades att inta staden. Under osmansk tid var det gamla bevarade badhuset den sociala platsen för de rika och inflytelserika.
Men det turkiska riket besegrades 1918 av britterna. Staden blev därefter en del av det brittiska mandatet för en judisk stat i området Palestina. Både judar och araber skulle enligt Nationernas Förbunds beslut 1920 få moderna nationalstater.
Britterna använde den antika fästningen, som ett högsäkerhetsfängelse för att fängsla och avrätta medlemmar av de olika judiska underjordiska grupperna. Den 4 maj 1947 utförde medlemmar av Irgun (kompletterade Hagana som föregångare till israeliska försvaret) en dramatisk räddning, som dramatiserats i filmen Exodus. Även om få judar lyckades rymma, var det en stor brittisk prestigeförlust och ett enormt stöd för judarnas moral. Idag skildrar museet historien om Acre och fängelset.
Sista striden om Akko
Sedan Israel utropat sin självständighet på det brittiska mandatets sista dag och skapat nationell självständighet, invaderades landet av arabiska styrkor. Den 17 maj 1948 tog israeliska trupper kontroll över Akko och de flesta av de arabiska invånarna flydde, medan Akko införlivades i det moderna Israel.
Turistmagneten som inte är så exploaterad
Akko har idag cirka 50 000 invånare varav 60% judar och 32% araber. Dessutom finns kristna, muslimer, druser och bahaier, som alla åtnjuter Israels religiösa frihet. Staden hyser landets stålindustri.
Korsfararruiner ligger både över och under gatunivå i Gamla staden i Akko, eftersom citadeller, moskéer, khaner och bad byggts på korsfararstrukturerna. Detta är en av få osmanska muromgärdade städer som har bevarats, men trots stora utgrävningar och restaureringar är Akko fortfarande inte lika ”turistifierad” som de andra antika hamnstäder Caesarea och Jaffa.