Oscar-vinner Helen Mirren spelar huvudrollen som Israels statsminister Golda Meir i filmen "Golda". (Foto: Skärmbild från trailern till filmen, YouTube)

Se trailern från filmen ”Golda” med Helen Mirren som har Sverigepremiär 6 oktober

Ny film berättar historien om Israels "järnkvinna", med fokus på Yom Kippur-kriget 1973.

Redan 2021 skrev MIFF att Oscars-vinnande Helen Mirren skulle spela huvudrollen i en ny film om Golda Meir – Israels hittills enda kvinnliga premiärminister. Mirren har en ”djup beundran för Golda Meir”.

För några veckor sedan blev filmen ”Golda”, som registrerats av den israeliska Oscars-vinnande filmregissören Guy Nativ, visad på filmfestivalen i Jerusalem.

”Golda”, som hade världenspremiär på filmfestivalen i Berlin, fokuserar på Yom Kippur-kriget 1973. I Sverige har man börjat kalla anfallskriget mot Israel 1973 för Oktoberkriget, sannolikt för att dölja det faktum att en koalition av arabiska stater under ledning av Egypten och Syrien angrep den judiska staten på judarnas allra heligaste dag i syfte att utplåna den.

Den tidigare filmen från 1982 hette ”En kvinna kallad Golda” (A Woman Called Golda) och regisserades av Alan Gibson och hade Ingrid Bergman i huvudrollen. Filmen var Ingrid Bergmans sista och hon tilldelades en Emmy och en Golden Globe för sin tolkning av Golda Meir.  

Filmen följer Golda Meir och hennes liv under kriget.

Golda Meir var en av Israels grundare och skrev historia som Israels första kvinnliga premiärminister och den tredje kvinnliga premiärministern i världen.

Se trailern här:

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram