Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Hjälporganisation återupptar sitt arbete på Gazaremsan

World Central Kitchen kommer att transportera mat till Gazaremsan via Medelhavet den 15 mars 2024. (Foto: IDF
"Vi vill ge mat till så många människor som möjligt", säger World Central Kitchen.

Den amerikanska hjälporganisationen World Central Kitchen (WCK) återupptar sitt arbete på Gazaremsan, drygt en månad efter att den avbröt sitt arbete när sju av dess anställda dödades i ett israeliskt flyganfall.

“Vi startar upp vår verksamhet med samma energi, värdighet och fokus på att ge mat till så många människor som möjligt”, säger Erin Gore från WCK.

Det var natten till den 1 april som sju av hjälporganisationens anställda dödades i en israelisk drönarattack. Enheten bakom attacken har förklarat att de trodde att det fanns beväpnade Hamasterrorister i bilarna, vilket visade sig vara fel.

Herzi Halevi, chef för Israels försvarsstyrkor (IDF), bad tidigt om ursäkt för händelsen och sa att det hände under komplexa förhållanden på natten.

– Men det borde aldrig ha hänt och vi är djupt ledsna, sa han efter den tragiska händelsen.

En oberoende militär myndighet granskade händelsen och slog fast att attacken inte utfördes i enlighet med den israeliska försvarsmaktens regler. Två officerare avskedades och två andra högt uppsatta officerare tillrättavisades.

Före den tragiska händelsen hade WCK distribuerat över 43 miljoner måltider på Gazaremsan och var den största icke-statliga hjälporganisationen där. Israel har sedan dess arbetat för att få organisationen att återuppta sitt arbete.

I samband med att WCK återupptar sitt arbete meddelade man också att man öppnar ett tredje kök på Gazaremsan. WCK sade att de valde att återuppta arbetet i Gaza för att fortsätta sitt uppdrag “att ge mat till så många människor som möjligt i nöd”.

WCK:s beslut välkomnas av IDF. IDF:s talesman Daniel Hagari sade att mängden bistånd som kommer in i Gaza “har ökat markant” under de senaste veckorna och kommer att “fortsätta att öka under de kommande dagarna”.

– Under de senaste veckorna har biståndet till Gaza ökat markant. Under de närmaste dagarna kommer nödhjälpen att öka ytterligare. Mat, vatten, mediciner, tält och andra förnödenheter. Det kommer mer av det till Gaza än någonsin tidigare, säger han.

På senare tid har Israel vidtagit flera åtgärder för att öka biståndet till Gaza, bland annat genom att öppna hamnen i Ashdod, öppna en ny gränsövergång i norra Gaza och mer bistånd som går genom Israel från Jordanien.

IDF samarbetar också med den amerikanska militären för att etablera en tillfällig pir utanför Gazas kust som gör det möjligt för fartyg att anlända med nödhjälp. Dessutom vidtas flera andra åtgärder för att förbättra den humanitära situationen.

“Att få fram hjälp till Gazas medborgare är av högsta prioritet”, sade Hagari, som betonade att deras krig är mot Hamas, inte mot Svivi-befolkningen i Gaza.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem