Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Rekordstor mängd nödhjälp

Maskerade och beväpnade palestinier på en hjälpkonvoj i Gaza den 3 april 2024. (Foto: Flash90)
På söndagen anlände 322 lastbilslaster med bistånd till Gazaremsan.

Samordnaren för regeringsaktiviteter i territorierna (COGAT), en avdelning inom det israeliska försvarsdepartementet, sade att 322 lastbilslaster med bistånd anlände till Gazaremsan på söndagen.

Det är den största mängden bistånd som kommer in på en enda dag sedan kriget började med Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Enligt COGAT innehöll cirka 70 procent av lasten livsmedel.

Nyligen beslutade Israel att öppna en ny gränsövergång, Erez, som till stor del förstördes under attacken den 7 oktober. Detta för att ytterligare öka biståndet till Gazaremsan.

På senare tid har Israel också vidtagit åtgärder för att göra inspektionen av katastrofbistånd snabbare och effektivare. Israel har också öppnat upp för att hamnen i Ashdod ska kunna ta emot hjälp och för att mer bistånd ska kunna transporteras från Jordanien genom Israel.

Sedan november har Israel underlättat ankomsten av drygt 21 000 lastbilslaster med 390 000 ton bistånd till Gazaremsan, men hjälporganisationer anser att det behövs ännu mer.

Det har också funnits stora utmaningar när det gäller att distribuera bistånd inne på Gazaremsan.

I vissa fall har FN och andra hjälporganisationer misslyckats med att tillhandahålla mer än hälften av det bistånd som har kommit in i Gaza. Dessutom stjäls en stor del av biståndet av Hamas och andra väpnade grupper inne på Gazaremsan.

🚚322 humanitarian aid trucks were inspected and transferred to Gaza today (Apr. 7).
This is the highest number of aid trucks transferred to Gaza in one day since the start of the war.

There is no limit to the amount of aid that can be facilitated for the civilians in Gaza. pic.twitter.com/z2PXDlmTw1

— COGAT (@cogatonline) April 7, 2024

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem