Det har varit mycket oroligheter mellan bosättare, palestinier och IDF vid Huwara längs väg 60. Det här fotot är från ett annat tillfälle den 29 juli. (Foto Flash 90)

Bosättare attackerade israeliska soldater

Det har väckt starka reaktioner att en grupp extrema bosättare attackerat soldater med pepparspray och stenar.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Befälhavaren för IDF:s 202:a fallskärmsbataljon och flera andra soldater skadades efter att de attackerades med pepparspray och stenar av en grupp extremistiska bosättare under oroligheterna i den palestinska staden Huwara på Västbanken på torsdagsmorgonen, skriver Jerusalem Post.

Premiärminister Yair Lapid, försvarsminister Benny Gantz, bofasta ledare och politiker från vänster till höger fördömer attacken mot soldaterna.

Bataljonen anlände till Huwara tidigt på torsdagsmorgonen för att stoppa bosättare från att göra uppror mot palestinierna i staden, som ligger söder om Nablus. Route 60, en huvudtransportåder i regionen, går genom Huwara och både israeler och palestinier använder vägen för att köra hem.

Den senaste tiden har det förekommit ett antal stenkastningar mot israeliska bilar, bland annat skadades en 7-årig pojke av stenkastningen. Bosättare i området har svarat med att attackera den lokala palestinska befolkningen och orsaka skadegörelse.

När de israeliska soldaterna försökte förhindra detta på torsdagsmorgonen ska bosättarna ha använt pepparspray mot soldaterna och kastat sten mot dem. Efter attacken ska en grupp bosättare ha flytt från platsen.

Den israeliska försvarsstyrkan och polisen sökte igenom området och hittade en av de misstänkta, som greps. Enligt medieföretaget Kan är den misstänkte i 20-årsåldern och tjänstgör själv i IDF. Fler gripanden väntas.

IDF-chefen Aviv Kohavi kallar torsdagens attack mot soldaterna i Huwara “en mycket allvarlig incident”.

 

– Det är helt oacceptabelt att IDF-soldater som gör sitt jobb ska bli våldsamt attackerade av bosättare, säger Kohavi vidare.

Förre premiärministern Benjamin Netanyahu fördömer också attacken mot soldaterna, men understryker att en liten grupp extremister inte representerar den stora majoriteten av israeliska bosättare.

– Den absoluta majoriteten av nybyggarna respekterar lagen, tjänstgör i försvaret och är djupt tacksamma mot de soldater som skyddar oss, säger han.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram