Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Dag 12 Nyhetsuppdatering

En palestinsk video över den explosion som dödade hundratals människor på Gazasjukhus på tisdagen. Orsaken var en raket från Islamiska Jihad som gick fel och antände ammunitionsförråd under sjukhuset.

21:09

Raketanfall mot centrala Israel

Raketsirener ljuder över centrala Israel, sedan USA:s president Joe Biden lyfte från Ben Gurion flygplats efter att ha avslutat sitt krigstidsbesök. Terrorgrupper i Gaza verkade ha varit noga med att inte skjuta mot Tel Aviv medan Biden var på marken.

20:47

Nolltolerans för pro-Hamasdemonstrationer

Israels polischef Kobi Shabtai sa att polisen kommer att ha “nolltolerans” för pro-Hamas demonstrationer i Israel. De som uttrycker solidaritet med Gaza borde åka till remsan istället. 

“Den som vill vara medborgare i Israel, är välkomna” sa Shabtai i en video som publicerades på polisens arabiska TikTok-kanal.

“Alla som vill identifiera sig med Gaza är välkomna (till mig) – jag sätter dem på bussar som skickar dem dit, sa Shabtai.

17:17

Biden ger Israel sitt eviga, fulla stöd

I ett avskedstal efter sitt besök idag i Israel säger USA:s president Joe Biden att ”rättvisa måste skipas”, men låt inte vreden styra era beslut. 

”Hundratals unga människor på en musikfestival för fred – för fred – sköts ner när de sprang för sina liv.

Massor av oskyldiga – från spädbarn till äldre far- och farföräldrar, israeler och amerikaner – togs som gisslan. Barn slaktade. Bebisar slaktade. Hela familjer massakrerade. Våldtäkt, halshuggning, kroppar som brändes levande.

Hamas begick grymheter som minns ISIS värsta härjningar och släppte lös ren oförfalskad ondska över världen. 

Den 7 oktober, som var en helig judisk högtid, blev den dödligaste dagen för det judiska folket sedan Förintelsen. Den har tagit upp smärtsamma minnen och ärr efter årtusenden av antisemitism och folkmordet på det judiska folket. 

Världen såg på då, den visste, och världen gjorde ingenting. Vi kommer inte att stå bredvid och göra ingenting igen. Inte idag, inte imorgon, aldrig någonsin.”

15:18

Israelisk militärpost missilbeskjuten från Libanon

En militärpost vid libanesiska gränsen besköts från Libanon av en anti-stridsvagnsmissil. Inga rapporter om militära offer. Israel besvarade beskjutningen med artilleri.

13:22

Storbritannien undersöker sjukhusexplosionen

Brittiska underrättelsetjänsten analyserar bevisen för att självständigt fastställa fakta om tisdagens dödliga explosion på ett sjukhus i Gaza, sade premiärminister Rishi Sunak.

11:04

President Biden: sjukhusexplosionen inte orsakad av Israel

USA:s president Joe Biden sa vid besöket i Israel att explosionen på al-Ahli sjukhus i Gaza verkar ha orsakats av Gazas terrorgrupper och inte Israel. 

“Jag är djupt ledsen och upprörd över explosionen på sjukhuset i Gaza i går. Och baserat på vad jag har sett verkar det ha gjorts av den andra sidan, och inte (Israel)”, sa han och stödde offentligt Israels version av händelserna. 

Men han tillägger, “det finns många människor där ute som inte är säkra.”

09:04

Islamiska Jihad avslöjar att de är ansvariga för sjukhusexplosionen

Chefstalesmannen presenterade faktiska ljudinspelningar där Islamiska Jihad-medlemmar högt säger att de är ansvariga för explosionen. 

IDF talesman brigadgeneral Daniel Hagari lade på onsdagen fram IDF:s fullständiga utredning för att bevisa att en felskjuten raket från Islamiska Jihad (PIJ) orsakade ett stort antal palestinska dödade på ett sjukhus i Gaza i tisdags kväll.

Hagari presenterade faktiska ljudinspelningar där Islamiska Jihad-medlemmar högt säger att de är ansvariga för explosionen. 

En detaljerad video, som liksom tidigare videor, visar olika stadier av raketens bana och på sjukhuset som drabbats.

Det är mycket ovanligt att militära övervakningsunderrättelser görs tillgängliga för allmänheten, vilket visar Israels insikt om att hur incidenten uppfattas har strategisk betydelse för globalt stöd.  Skuldbördan för träffen mot sjukhuset har också betydelse för motståndet mot den förväntade markinvasionen.  

Hagari konstaterade att “IDF har avslutat en granskning och bekräftat att Islamiska Jihad var ansvarig för attacken” på sjukhuset i Gaza.

“Klockan 18:15 avfyrades en störtflod av raketer av Hamas mot Israel. Klockan 18.50 avfyrades en spärreld av 10 raketer av islamisk jIhad från en närliggande kyrkogård. Klockan 18:59 fanns det rapporter om en explosion på sjukhuset. Enligt vår underrättelsetjänst kontrollerade Hamas rapporterna och förstod själva att det var som en raket från Islamisk Jihad misslyckades och beslutade att starta en global mediakampanj för att dölja vad som hände.”

PIJ-raketen avfyrades från en kyrkogård bredvid sjukhuset och träffade en parkeringsplats bredvid sjukhuset som sannolikt hade terrorammunition, vilket orsakade ytterligare skada.

Interna Islamiska Jihad-konversationer om sjukhussprängning”Det är från oss? Vem säger det? De säger att splitter från missilen är (från) Islamisk Jihad och inte en israelisk missil. De sköt den från kyrkogården som ligger bakom sjukhuset. Det finns en kyrkogård bakom (sjukhuset)?”

 

08:54

Hamas visste att Islamiska Jihad orsakade sjukhusexplosionen

“Enligt vår underrättelsetjänst kontrollerade Hamas rapporter och förstod att det var en felskjutning av den palestinska islamiska jihad, och startade sedan en global mediekampanj med ökat antal offer”, sa IDF:s talesperson Daniel Hagari. “De förstod med absolut säkerhet att det var en raket som sköts upp av Palestinska Islamiska Jihad (som träffat sjukhuset).”

Hagari tillade att cirka 450 raketer som avfyrats från Gaza har landat inne i remsan under de senaste 11 dagarna.

Det finns inga kratrar eller skador på hus i närheten som antyder ett israeliskt angrepp.

Den stora explosionen som åstadkommits av en liten palestinsk raket, visar också på att det lagrats stora mängder ammunition under patienterna. Detta är ännu ett krigsbrott och gör dessutom sjukhuset till ett legitimt militärt mål.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem