Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

FN-chef på Gazaremsan sparkades för att han inte trodde att Israel ville skada civila

Matthias Schmale förlorade jobbet som UNRWA -chef efter att ha sagt något som kan tolkas positivt om Israel. (Foto: UNRWA)

Händelsen visar hur  terrororganisationen Hamas vägrar erkänna fakta och hur UNRWA böjde sig för Hamas.

I en intervju med den israeliska Channel 12 sa Matthias Schmale, chef för FN:s biståndsorganisation för palestinska flyktingar i Gaza (UNRWA), att de israeliska luftangreppen mot Hamas och Islamisk Jihad hade hög precision.

“Mitt intryck är att det har varit otroligt sofistikerat hur den israeliska militären har utfört sina attacker under de elva dagarna”, sa Schmale om de mer än tusen israeliska luftangreppen mot mål på Gazaremsan.

Även redaktör Yaakov Katz på Jerusalem Post skriver i en kommentar att den israeliska militärens senaste operation mot Hamas och Islamisk Jihad förmodligen är den mest exakta militära operation som någonsin genomförts i modern krigshistoria. 

“Här är siffrorna: IDF bombade mer än 1 000 mål i Gaza, många av dem hem, byggnader, tunnlar och Hamas-positioner. Antalet döda enligt Hamas – som tyvärr också inkluderar civila – var runt 230. IDF säger att minst 160 av dem var terrorister, och de har namnen på de flesta av dem för att kunna bevisa det. Det betyder att cirka 60 av de döda var civila. Några av dem dödades förmodligen också av Hamas egna raketer, eftersom upp till en tredjedel av raketerna som Hamas sköt från Gazaremsan också landade där. Alla dödsfall är tragiska. Vi vet det. Men tänk på detta: Av över 1 000 bomber som släpptes i Gaza, över 1 000 mål – och 60 civila dödades. Det har aldrig hänt tidigare ”, skriver Katz.

Israels attacker mot mål som tillhör Hamas och Islamisk jihad på Gazaremsan var exakta, enligt FN-chef. (Foto: Wikipedia)

UNRWA-chefen Matthias Schmale på Gazaremsan erkänner att luftangreppen var exakta, även om de i några fall också drabbade civila. Samtidigt säger han att många upplevde luftangreppen som mer kraftfulla nu, än under Gazakriget 2014. 

– Jag har haft många kollegor som har sagt att jämfört med kriget 2014 kändes luftangreppen ännu kraftfullare den här gången. Så ja, de träffade inte – med några undantag – civila mål, men styrkan i luftangreppen kändes helt in på kroppen, sa Schmale.

Även om minst 1 000 bostäder förstördes i kriget har det aldrig varit brist på medicin, mat och vatten de senaste veckorna, enligt UNRWA-chefen i området. 

– Jag anser att attackerna var exakta, men det var oacceptabla och outhärdliga förluster för civila, sa Schmale till israeliska Channel 12. 

I Gaza är många rasande eftersom Schmale har sagt att Israel inte riktar in sig på civila. Flera kräver att han säger upp sig från jobbet. Det är inte särskilt populärt när man säger något i Gaza som inte sätter Israel i en dålig dager.

Också en palestinier sa i en intervju med norska NRK, att han ”inte tror att Israels angrepp var avsett att skada civila”. Mannen blev mordhotad för detta uttalandet och NRK kunde inte sända intervjun.

Hamas deklarerade att UNRWA-chefen på Gazaremsan, Matthias Schmale, var persona non grata – oönskad – och att han inte fick återvända till Gazaremsan, rapporterade Jerusalem Post den 2 juni.

Han ångrade senare uttalandet, men det stoppade inte kritiken mot honom. Hamas beskrev honom bland annat Hamas som “en talesman för det israeliska försvaret”. Även Schmales vicechef, David de Bold, har förklarats oönskad. 

Terrororganisationen Hamas säger att FN-chefen inte kommer att tillåtas stanna på Gazaremsan “på grund av deras fientliga attityder och skevhet till förmån för ockupationen.” De kräver att FN utser en ny chef.

Norska Leni Stenseth kommer tills vidare att ta över ledningen för UNRWA i Gaza. Hon uppges ha träffat Hamas-ledaren Yaha Al-Sinwar efter att Schmale förklarats oönskad av dem. 

Enligt ett uttalande från Hamas, tackade Stenseth Hamas för att de ville fortsätta samarbetet. Den norska diplomaten sägs också ha sagt att Schmales uttalanden om Israel “inte på något sätt kan försvaras”.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!