Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Hamas vägrar godta nytt gisslan- och vapenvilaavtal

Hamas terrorledare på Gazaremsan Yahya Sinwar i en tunnel i Khan Younis, 10 oktober 2023 (IDF)
En talesperson för terrorgruppen sa att de "inte under några omständigheter” kommer att gå med på en vapenvila i Gaza som inte uttryckligen inkluderar ett fullständigt slut på kriget.

Hamasförhandlare har under helgen varit i Kairo för att återuppta de långvariga samtalen med Egypten och Qatar som medlare och som tillfälligt skulle stoppa Israels offensiv i utbyte mot att gisslan friges.

Varken Israel, USA eller Hamas ledning på Gazaremsan är dock med i de direkta samtalen. Israel väntar på svaret på det senaste budet. USA vill inte ha direkta kontakter med en terrororganisation. Och terrorledaren Yahya Sinwar i Rafah på Gazaremsan låter sig inte styras av Hamasledarna i Qatar.

– Det har inte skett några framsteg [i gisslanförhandlingarna] under de senaste dagarna, sa USA:s utrikesdepartements talesman Matthew Miller i torsdags.

“Israel kom med ett viktigt erbjudande i det senaste förslaget”

– Det finns ett förslag på bordet som svarar på många av de krav som Hamas ställt i tidigare förhandlingsrundor. Israel kom med ett viktigt erbjudande i det senaste förslaget som gick vidare [där] de kompromissade med många av de ståndpunkter som de hade intagit under lång tid. Det uppfyllde många av de krav som Hamas hade sagt att de behövde för att gå med på ett avtal, så vi anser att det nu är upp till dem att acceptera avtalet, säger Miller.

– Hamas är det enda hindret för en vapenvila just nu och ett omedelbart eldupphör, och vi väntade på deras svar, tillade han.

USA:s utrikesminister Antony Blinken (Foto: US Department of State)

Att gå med på ett avtal om vapenvila i Gaza borde vara en “ett självklart beslut” för Hamas, kommenterade USA:s utrikesminister Anthony Blinken förhandlingarna i lördags, eftersom terroristerna “utger sig för att representera” det palestinska folket.

– Om det är sant, då borde det vara ett självklart beslut att ta vapenvilan.

“ett självklart beslut att ta vapenvilan”

Han tillade att Netanyahus hantering av kriget återspeglar åsikterna hos “en stor majoritet av israelerna”.

– Verkligheten just nu är att det enda som står mellan folket i Gaza och en vapenvila är Hamas, sade Blinken kvällen innan.

– De yttersta beslutsfattarna är de människor som faktiskt befinner sig i Gaza och som ingen av oss har direkt kontakt med”, påpekade Blinken och avsåg indirekt terrorledaren Yahya Sinwar i Rafah på Gazaremsan.

Premiärminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Yonatan Sindel, Flash90)

Blinken tillade att vad man än tycker om Netanyahu eller den nuvarande regeringen, “vad som är viktigt att förstå är att mycket av det han gör inte bara är en återspegling av hans politik eller hans politik; det är faktiskt en återspegling av var en stor majoritet av israelerna befinner sig just nu.”

På söndagen meddelades det att Hamas inte accepterat det långtgående kompromissförslaget från medlarna. Men ”samtal” skulle fortsätta.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem