Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Här räddar palestiniern det judiska paret från palestinska stenkastare

En lokal palestinier räddar ett judiskt par i säkerhet från palestinska stenkastare. (Foto via Ha'aretz)
När ett judiskt par attackerades med stenar i Hebron-området kom en lokal palestinier till deras undsättning.

Runt klockan 3 på morgonen tisdagen den 4 april var det judiska paret Amichai och Nitzan Baron på väg hem till Karmei Tzur i Judéen. När de körde förbi en palestinsk by i Hebronområdet fastnade de i en avspärrning med stenar och bilen attackerades av stenkastare. 

Sedan kom den lokala palestiniern, som Ha’aretz anonymiserat till “M”, till dem och sa åt dem att skynda sig in i huset. “Först förstod jag inte vad som pågick, men sedan började jag höra stenarna falla”, berättar Baron.

”Först var vi rädda för att gå in i M:s hus, men så fort vi förstod att han var där för att hjälpa oss blev vi lugnare. Vi vill inte tänka på vad som kunde ha hänt, om han inte hade släppt in oss, säger Baron. En bild från händelsen visar M följa med paret in i huset.

Baron kontaktade IDF och efter en kort stund evakuerades de till sitt hem av en säkerhetsstyrka. Dagen efter hittade de sin bil krossad av stenar och utbränd. Även M:s hus och egendom skadades av de palestinska stenkastarna.

M är glad över att kunna rädda paret. “Jag vill att den nuvarande situationen ska upphöra snabbt”, säger han till Ha’aretz.

En majoritet av palestinierna stöder väpnad kamp och intifada mot Israel. 87 procent säger att PA inte har rätt att arrestera medlemmar av väpnade grupper för att hindra dem från att attackera Israel. Endast 10 procent anser att terrorister som för krig mot Israel bör arresteras, visade en undersökning från december 2022. Därför är sådana här berättelser om att palestinier räddar israeler relativt sällsynta.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem