Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Hårda strider i Jenin – IDF satte in Apache-helikoptrar

Hårda strider utbröt i Jenin den 19 juni. Till vänster ett förstört militärfordon och till höger en Apache-helikopter.
För första gången på två decennier fick försvaret använda en stridshelikopter på Västbanken. Israeliska soldater kan ha utsatts för ett bakhåll.

Hårda gatustrider bröt ut mellan israeliska soldater och militanta palestinier i staden Jenin på Västbanken på måndagsmorgonen. Den israeliska försvarsstyrkan var tvungen att sätta in stridshelikoptrar för att rädda skadade soldater.

Det började tidigt på måndagsmorgonen, när israeliska soldater var på väg in i staden för att arrestera två eftersökta palestinier. En vägbomb exploderade när ett israeliskt fordon passerade och förstörde fordonet. Kort därefter började beväpnade palestinier skjuta mot soldaterna.

– I samband med insatsen utbröt en kraftig skottväxling mellan våra styrkor och beväpnade militanter i området. Stora mängder sprängämnen kastades mot våra styrkor, som svarade med att skjuta tillbaka, säger den israeliska försvarsstyrkan i ett uttalande, som skrevs Times of Israel.

 

 

Sju israeliska soldater skadades av vägbomben och den efterföljande skjutningen. De var måttligt till lätt skadade. För att rädda de skadade soldaterna från striderna satte försvaret in en Apache-stridshelikopter.

Videor på sociala medier visar hur helikoptern skjuter raketer i flera riktningar i området. Det är första gången på drygt 20 år som IDF använder stridshelikoptrar i samband med en insats på Västbanken.

Den palestinska terrorgruppen Islamiska Jihad hävdar att det var de som detonerade bomben mot det israeliska fordonet, innan de började skjuta och kasta bomber mot de israeliska soldaterna som stod stilla.

Den israeliska försvarsstyrkan och den israeliska säkerhetstjänsten ser mycket allvarligt på händelsen och undersöker nu om det var ett bakhåll. De utreder bland annat om terrorgruppen i förväg kände till vägen de israeliska soldaterna tog till Jenin.

Minst fem palestinier dödades i striderna och över 20 skadades. Flera är allvarligt skadade, enligt palestinska hälsomyndigheter.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem