Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Iran måste ta konsekvenserna av sina handlingar

IDF-chefen Herzi Halevi besöker flygbasen Nevatim den 15 april 2024. (Foto: IDF)
IDF:s chef Herzi Halevi säger att de kommer att svara på den iranska attacken.

Tidigt på söndagen attackerade den iranska regimen Israel med 180 drönare, 120 ballistiska missiler och 30 kryssningsrobotar. Det var första gången som den iranska regimen utförde en direkt attack mot Israel. Alla drönare och kryssningsmissiler sköts ner, i samarbete med Israels allierade, innan de nådde israeliskt territorium.

Endast fyra av de ballistiska missilerna kom förbi det israeliska missilförsvarssystemet. De träffade den israeliska flygbasen Nevatim i södra Israel, men orsakade endast mindre skador. En av missilerna träffade landningsbanan, medan en annan träffade nära en byggnad som höll på att byggas. De andra två exploderade i öde områden.

Basen var fortfarande i full drift efter attacken, vilket inte var en framgång för Iran. På måndagskvällen besökte chefen för Israels försvarsmakt, Herzi Halevi, basen. Där sa han att den iranska attacken skulle mötas av ett israeliskt svar.

– Vi funderar nu på vad vi ska göra. En sådan attack med så många missiler, kryssningsmissiler och drönare mot Israel kommer att mötas av ett svar, säger Halevi.

Nevatim Air Base ligger i Negevöknen, sydost om staden Beer Sheva. Det är på denna bas som Israel har placerat ut femte generationens stridsflygplan F-35.

“Iran ville skada staten Israels strategiska förmåga. Det är något som inte har hänt tidigare. Men vi var förberedda på attacken och det gjorde att Iran stod inför en överlägsen motståndare i luften”, sade IDF-chefen.

Han sa att Iran kommer att få ta konsekvenserna av sina handlingar.

“Vi följer situationen noga och är fortsatt i hög beredskap. Iran kommer att ta konsekvenserna av sina handlingar och vi kommer att välja vårt svar med omsorg. IDF är redo att bekämpa alla hot från Iran och dess ombud, samtidigt som vi fortsätter vårt uppdrag att försvara staten Israel”, sade IDF-chefen.

Det israeliska krigskabinettet träffas på tisdag för andra dagen i rad för att diskutera ett militärt svar på den iranska attacken. Amerikanska medier rapporterar att det är osannolikt att det israeliska svaret kommer att riktas direkt mot Iran, utan istället mot dess ombud i Syrien och Libanon.

Det israeliska svaret väntas inom kort.

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem