Premiärminister Benjamin Netanyahu står fast vid sin övertygelse om att IDF måste upprätthålla en närvaro i den kritiska Philadelphi-korridoren, inför en ödesdiger ny omgång av gisslanförhandlingar i Doha, Qatar, på torsdagen, enligt The Jerusalem Post.
“Premiärminister Netanyahu står fast vid principen att IDF fysiskt kommer att stanna kvar i Philadelphia-korridoren”
Uttalandet kommer på grund av uppgifter om att det israeliska försvaret (IDF) tror att Israel skulle kunna dra sig tillbaka från Philadelphi-korridoren, som är en buffertzon mellan Egypten och staden Rafah på Gazaremsan. Andra medel sägs kunna förhindra vapensmugglingen där.
Netanyahu har insisterat på att det enda sättet att förhindra vapensmuggling som skulle tillåta Hamas att beväpna sig är att IDF fysiskt är närvarande vid Philadelphia-korridoren.
Olika åsikter i krigsregeringen
IDF:s stabschef generallötnant Herzi Halevi sa på onsdagen att IDF var beredd på alla beslut som den politiska nivån skulle fatta om Philadelphi-korridoren. Om politikerna nivån vill att IDF ska vara kvar i korridoren på obestämd tid, har den förmågan att göra det, sa han.
Halevi har dock också varit av åsikten att Israel kan övervaka korridoren elektroniskt och inte behöver ha soldater utstationerade där.
Halevi är beredd att antingen dra sig tillbaka från korridoren, som försvarsminister Yoav Gallant och Mossad-chefen David Barnea har sagt att Israel borde göra tillfälligt i ett gisslanavtal eller att hålla fast vid det om Hamas inte går med på ett avtal.
Gallant och Netanyahu har tvistat om frågan den senaste veckan, där IDF stöder Gallants åsikt att Israel kan dra sig tillbaka.
Delegation skickas till förhandling i Qatar
Netanyahu höll samråd om saken vid försvarsministeriet i Tel Aviv idag, varefter han godkände att en delegation åkte till Doha för gisslansamtal om frigivningen av de återstående 115 gisslan.
Mossad-chefen Barnea (utrikes underrättelsetjänst) kommer att leda den israeliska delegationen och får sällskap av Shin Bet-chefen Ronen Bar (inre säkerhetstjänst), f.d. generalmajoren Nitzan Alon och Netanyahus politiska rådgivare Ophir Falk. Netanyahu gav delegationen mandat att förhandla, ett steg som inte alltid har tagits vid alla sådana möten.
USA:s chef för underrättelsetjänsten William Burns kommer att vara i Qatar för samtalen och åtföljas av Brett McGurk, Vita husets samordnare för Mellanöstern och Afrika.
USA, Qatar och Egypten bjöd in både Israel och Hamas till samtal baserade på ramen för ett trestegsavtal som USA:s president Joe Biden presenterade den 31 maj.
Hopp och hot i förhandlingarna
USA hoppas att ett gisslanavtal, som skulle börja med en tillfällig paus i Gazakriget, kommer att förvandlas till en permanent vapenvila som också skulle omintetgöra iranska och Hizbollahs hot om repressalier.
Israel har gått med på ett tillfälligt stopp för striderna i den första fasen av avtalet, men de har inte gått med på en permanent vapenvila. Detta skall förhandlas i fas ett av avtalet.
Hamas sa på onsdagen att de inte kommer att delta i en ny runda av förhandlingarna om eldupphör i Gaza. Ändå förväntas förhandlare att rådgöra med den palestinska terroristgruppen efteråt. Hamas chefsförhandlare, Khalil al-Hayya, finns i Doha.
Tre höga iranska tjänstemän har sagt att endast ett avtal om vapenvila i Gaza skulle hålla Iran tillbaka från direkta hämndaktioner mot Israel för mordet på Haniyeh på landets mark förra månaden.
Hamas har varit skeptiska till nya samtal. Netanyahu säger att Hamas ledare Yahya Sinwar har varit det främsta hindret för att slutföra ett avtal.