Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Kampen om gränsen mellan Gazaremsan och Egypten

Platsen för Philadelphi-korridoren mellan Egypten och Gaza (Hamzé Attar, Twitter X)
Kontrollen över Philadelphi-korridoren mellan Gazaremsan och Egypten är avgörande för att Israel ska kunna förhindra att Hamas byggs upp igen, men hotar freden med Egypten.

Israel kontrollerade Gazaremsan och hela Sinaihalvön, sedan Egyptens Nassers misslyckade anfall mot Israel 1967. Vid 1979 års fredsavtal mellan Egypten och Israel skulle Israel behålla den 14 kilometer långa korridoren längs gränsen. Men när Israels premiärminister Sharon drog landet helt ur Gazaremsan 2005, lämnade han också över kontrollen över Philadelphi-korridoren till egyptierna.

De enorma mängder med vapen, ammunition och andra krigsmaterial som Hamasregimen har använt mot Israel och som nu har upptäckts i tunnlar, förråd och i vapenfabriker, har till allra största delen kommit in förbi Egyptens gränskontroll. Den bristande kontrollen kan bero på att det inte främst ligger i Egyptens intresse att ha en effektiv kontroll, utan i det angripna landet Israels intresse.

“Vi kan inte avsluta kriget utan att försegla den (läckande gränsen)”, sa Netanyahu vid en presskonferens, för annars “kommer vi att eliminera Hamas, (och) demilitarisera Gaza” bara för att få vapen att strömma in igen.

“kan inte avsluta kriget utan att försegla den läckande gränsen”

Den egyptiska gränsen är känd som Philadelphi-korridoren. Den måste förseglas för att förhindra vapensmuggling, men inget operativt beslut har fattats om det bästa sättet att göra det, sa premiärminister Benjamin Netanyahu.

Egypten upprätthåller en gränsövergång till Gazaremsan vid Rafah, men Hamas har byggt tunnlar under det området för att smuggla in vapen till remsan.

“Det finns flera alternativ” för hur man ska försegla (gränsen) i det området, “men inget beslut har tagits, förutom ett – det måste blockeras”, sa han.

Israel har informerat Egypten om planer på att inleda en militär operation för att ta kontroll över gränsen mellan Gazaremsan och Egypten, rapporterade The Wall Street Journal.

Premiärminister Benjamin Netanyahu sa att gränsen “måste vara i våra händer” för att säkerställa att Gaza är och förblir demilitariserat, för att förhindra vapen från att smugglas genom tunnlar in i kustenklaven.

Saken kompliceras av att den egyptiska regeringen arbetar med ett nytt gisslanavtal mellan Israel och Hamas. Hamas vill naturligtvis inte att Israel ska ta över gränskorridoren och försvåra vapensmugglingen. Israeliska tjänstemän har försökt dämpa egyptisk oro om att en operation vid gränsen skulle kunna resultera i en oavsiktlig spridning av strider till Egypten, eller att den skulle kunna bryta mot 1979 års fredsavtal mellan länderna när det gäller att placera trupper i området som ingår i.

“Israel vill inte vara ansvarigt för Gaza på lång sikt, men frågan är hur ser man till att Gaza förblir demilitariserat?” sa en hög israelisk militärtjänsteman. “Det är ett riktigt dilemma. Det enda sättet att kontrollera ett geografiskt område är att kontrollera vad som går in och ut.” Tjänstemannen tillade “Just nu på kort sikt, under de närmaste decennierna, behöver Israel kontrollera gränserna på grund av säkerhetsfrågorna”.

“under de närmaste decennierna, behöver Israel kontrollera gränserna”

Den egyptiske parlamentsledamoten Mustafa Bakri ansåg att Netanyahus kommentarer om att kontrollera Philadelphi-korridoren är en attack mot egyptisk suveränitet och ett brott mot fredsavtalet mellan Israel och Egypten. En egyptisk regeringstjänsteman har också sagt att rapporterna om att Jerusalem och Kairo samarbetade i frågan var “kategoriskt falska”.

Under ett toppmöte i den jordanska staden Aqaba varnade Egyptens president Abdel-Fatah el-Sissi och Jordaniens kung Abdullah samt den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas, för all israelisk återockupation av Gazaremsan efter kriget, även om Philadelphi-korridoren inte nämndes.

Egypten har skickat omkring 40 stridsvagnar och pansarvagnar till nordöstra Sinai under de senaste två veckorna som en del av en rad åtgärder för att stärka säkerheten vid gränsen till Gaza.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem