Under antiterroraktionen i Jenin avslöjades ett hemligt vapenlager under en moské i staden. (Foto: IDF)

Stort vapenlager hittad under moské i Jenin

Stora mängder vapen beslagtagna i samband med den israeliska försvarsmaktens antiterrorinsats i Jenin.

Natten till måndagen den 3 juli inledde den israeliska försvarsstyrkan (IDF) en stor antiterroroperation i staden Jenin på Västbanken. Syftet är att avlägsna terroristgrupper från staden, arrestera terrorister och konfiskera vapen.

Under de senaste åren har den palestinska myndigheten tappat kontrollen över Jenin och andra städer på norra Västbanken. Flera terrorattacker mot Israel har planerats och genomförts från dessa städer. Det senaste året har 15 israeler dödats i terrorattacker som har kommit från Jenin.

I samband med operationen upptäckte israeliska soldater ett hemligt underjordiskt vapenförråd inne i en av stadens moskéer. Här gömdes stora mängder skjutvapen och sprängämnen, enligt IDF. 

Innan de israeliska soldaterna kunde gå in i moskén var det en lång skottväxling med palestinska militanter som hade barrikaderat sig i byggnaden. De vapen och sprängämnen som hittades förstördes senare.

Tidigare under dagen upptäcktes även en bombfabrik i Jenin. Flera hundra improviserade bomber hittades här.

Minst 10 palestinier har dödats i samband med antiterroraktionen. De flesta – om inte alla – har varit beväpnade militanta. Dessutom har över 20 terrormisstänkta gripits. Stora mängder vapen har beslagtagits.

IDF säger att antiterroroperationen kan pågå i dagar eller veckor.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram