Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Tandläkare i Gaza hjälpte israeliska militären att evakuera byggnader som skulle förstöras

Israelisk soldat undersöker Hamas raketbaser under ett bostadshus på Gazaremsan.
Mahmoud Shaheen berättar att israeliska underrättelsetjänsten ringde honom och uppmanade honom att få hundratals invånare att lämna 22 byggnader som identifierats av IDF som inhållande Hamas infrastruktur; alla överlevde.

En palestinsk 40-årig tandläkare i Gaza har berättat för BBC hur israeliska underrättelseagenter tillbringade timmar i telefon med honom för att få honom att evakuera och rädda hundratals av sina grannar inför en serie flyganfall som förstörde ett stort antal bostadshus i en del av Gaza City.  

Shaheen berättade om den dramatiska händelsen hur han på morgonen den 19 oktober plötsligt hörde ett oväsen utanför sin lägenhet i kvarteret al-Zahra.

“Du måste fly eftersom de kommer att bomba höghuset”, skrek någon på gatan. 

Sedan ringde ett dolt telefonnummer på hans telefon. 

“Jag ringer dig från den israeliska underrättelsetjänsten,” berättade Shaheen att han mannen som kallade sig “Abu Khaled” sa till honom på felfri arabiska.

“Han sa till mig att de kommer att bomba tre höghus … och beordrade mig att evakuera det omgivande området,” sa Shaheen.

 

Shaheen sa att han tvivlade på att samtalet var verkligt eftersom det hade varnats på sociala medier för falska samtal från Israel. Så han bad mannen att skjuta ett varningsskott som bevis och för att ljudet skulle varna alla som ännu inte hade evakuerat, att göra det. Ett varningsskott small till synes från ingenstans, men troligen från en drönare, och träffade ett av de hotade hyreshusen.

“Jag bad honom att “skjuta ytterligare ett varningsskott innan de bombar”, sa Shaheen. Ett skott till small.

Israel använder ibland skott utan stridsspetsar som varningar för att människor ska kunna lämna byggnader innan bombning. Detta kallas “takknackning”.

Shaheen sa att han sedan sprang runt i grannskapet och uppmanade frenetiskt alla i de tre hyreshusen att evakuera. Hans byggnad låg i närheten, men den var inte en av de som var måltavla. 

Den israeliska “Abu Khaled” tillbringade över en timme i telefon med Shaheen som enligt uppgift berättade för honom att han skulle ge honom den tid han behövde, eftersom han inte ville att någon skulle dö.

Shaheen frågade uppringaren varför Israel ville bomba området, eftersom de bara var bostadslägenheter. 

“Han sa, ‘Det finns saker som vi ser, som du inte ser'”, sa Shaheen utan att utvecklade det närmare. 

Shaheen sa att när han bekräftat att området var fritt sa mannen till honom att de nu skulle bomba varefter alla tre angivna byggnaderna träffades av israeliska flygplan.

“Det här är tornet vi vill ha, håll dig borta,” sa Abu Khaled. När bombningen var över berättade israelen för Shaheen.

“Vi är klara… du kan gå tillbaka.”

Israels försvarsattack mot Hamasregimen på Gazaremsan startade efter massakrerna på 1 400 människor den 7 oktober 2023

IDF slår mot infrastruktur som används av Hamas och andra terrorgrupper, bland annat ett stort nätverk av befästa tunnlar byggda under civila områden, inklusive under lägenheter, sjukhus, moskéer och skolor. 

BBC kontaktade Shaheen sedan flera invånare i al-Zahra berättat om mannen som tog emot varningssamtalen. 

Den noterade att även att detaljerna stämde med uppgifter från en Facebook-grupp från den 19 oktober och satellitbilder före och efter bombningen.

Israel har upprepade gånger uppmanat invånare i norra Gazaremsan att flytta till de säkrare södra delarna, eftersom Hamas har omfattande infrastruktur i Gaza City. 

IDF har släppt inspelningar av andra samtal som gjorts till invånare i Gaza. I en inspelning kan man höra en Gazabo berätta för den israeliska officeren att Hamas sköt mot människor som försökte fly söderut. 

Enligt Shaheen ringde hans telefon igen samma kväll med en annan israelisk officer “Daoud” på linjen, som berömde honom för hans ansträngningar och kallade honom en “vis man”.

Han fick veta att det skulle bli ytterligare flygattacker och att han var tvungen att evakuera sina grannar igen. 

Han upprepade processen, denna gång i mörker, och sedan förstördes ytterligare tre byggnader när de väl var tomma.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem