En polisbil har blockerat en av vägarna nära gränsen till Gaza. Det finns en oro för hämndattacker från Islamiska Jihad. (Foto: Flash90)

Terrorledare gripen – fruktar hämnd

Den israeliska försvarsstyrkan har stängt av områden nära Gazaremsan av rädsla för hämndaktioner från den palestinska terrorgruppen Islamiska Jihad.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Den israeliska försvarsstyrkan har stängt av områden nära Gazaremsan av rädsla för hämndaktioner från den palestinska terrorgruppen Islamiska Jihad.

Den israeliska försvarsstyrkan har ökat säkerheten och stängt av vägar och områden nära Gazagränsen, efter att ledaren för terrorgruppen Palestinian Islamiska Jihad på Västbanken gripits igår natt, skriver Jerusalem Post.

Det var under en razzia i staden Jenin på Västbanken som Bassam al-Saadi och hans svärson Ashraf Zidan Molmad Aljada greps. De israeliska säkerhetsstyrkorna möttes av stort motstånd från lokala palestinier. Enligt de palestinska myndigheterna dödades en 17-årig palestinier i sammandrabbningarna. Han ska ha kastat sprängämnen mot israeliska soldater.

Al-Saadi ska ha gjort motstånd mot gripandet och blivit biten av en militärhund och skadades lindrigt i samband med nattens antiterroraktion.

Det finns farhågor om att Islamiska Jihad på Gazaremsan kommer att genomföra en hämndaktion till följd av gripandet. Förutom att vägar stängts av stängs även järnvägen som passerar området. Terrorgruppen an komma att använda pansarvärnsmissiler eller krypskyttar mot bilar eller människor. Skolor i Sderot är också delvis stängda.

Islamiska Jihad är känt för att ha pansarvärnsmissiler och har avfyrat dem mot både civila och militära fordon, vilket resulterat i flera dödsfall. Missilförsvaret Iron Dome är också förstärkt.

Premiärminister Yair Lapid kommer att hålla ett säkerhetsmöte på tisdag morgon med avgående premiärminister Naftali Bennett, försvarsminister Benny Gantz, nationella säkerhetsrådgivaren Eyal Haluta, IDF-chefen Aviv Kochavi, underrättelsechefen Ronen Bar och flera andra.

62-årige Al-Saadi har arresterats sju gånger tidigare för sin roll som Islamiska Jihads överbefälhavare på Västbanken och för terrorism. Han har suttit sammanlagt 15 år i israeliskt fängelse. Två av hans söner, som också ingick i terrorgruppen, dödades av den israeliska militären under den andra intifadan.

Anledningen till gripandet uppges vara att Al-Saadi utgjorde ett direkt hot om nya terrorattacker mot civila israeler. Al-Saadi har arbetat för att stärka Islamiska Jihads ställning på Västbanken och i Jenin i synnerhet. Han är en viktig faktor för radikaliseringen i området.

Mellan mars och april i år dödades 19 personer av terror i Israel. Många av terroristerna kom från Jenin. Efter de många terrorattackerna har den israeliska försvarsstyrkan genomfört ett antal arresteringar runt Västbanken, särskilt i Jenin. Bara under de senaste dagarna har 50 palestinier som misstänks vara inblandade i terrorism gripits och förhörts.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram