Search
En israelisk specialsoldat vid den israelisk-egyptiska gränsen. (Foto: Flash90)

Tre soldater dödade vid gränsen till Egypten

En egyptisk polis infiltrerade Israel och sköt flera soldater. Det är den allvarligaste incidenten på gränsen mellan Egypten och Israel sedan 1979.

En egyptisk polis sköt och dödade två israeliska soldater som bevakade gränsen till Egypten tidigt på lördagsmorgonen. Några timmar senare inträffade ytterligare en skottlossning i området, längre in på israeliskt territorium, där samma gärningsman sköt och dödade en tredje israelisk soldat.

Den egyptiske polismannen sköts kort därefter och dödades av andra soldater på platsen, skriver Times of Israel.

Händelsen ägde rum i Negev-öknen. Omständigheterna är under utredning av militären, för att ta reda på hur en egyptisk polis lyckades infiltrera Israel från Egypten utan att upptäckas.

– En utredning pågår i nära och fullt samarbete med den egyptiska armén, säger den israeliska försvarsstyrkan i ett uttalande.

Detta är den allvarligaste incidenten på gränsen mellan Israel och Egypten sedan länderna undertecknade ett fredsavtal 1979. Den egyptiska armén uttrycker sina djupaste kondoleanser till familjerna till de dödade.

De dödade är Lia Ben Nun (19), Ori Yitzhak Iluz (20) och Ohad Dahan (20).

Personal Sgt. Ohad Dahan, Sgt. Lia Ben Nun och Staff Sgt. Ori Yitzhak Iluz, dödad i attacken mot den egyptiska gränsen i dag.pic.twitter.com/EWb1m6ilGU 

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) June 3, 2023

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram