Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Två civila israeler ihjälskjutna i terrorattack

Israeliska säkerhetsstyrkor säkrar platsen för en skjutningsattack i Huwara, nära Nablus, den 26 februari 2023.(Nasser Ishtayeh/Flash90)
En beväpnad man sköt mot en israeliskägd bil i Huwara på Västbanken/Samarien och dödade de båda bröderna Yagel Yaniv 19 år och Hillel Yaniv 21 år.

Israels försvarsstyrka (IDF) sa att en palestinsk beväpnad man öppnade eld från nära håll mot en israelisk ägd bil på motorväg 60 och flydde sedan från platsen till fots. IDF inledde en jakt på terroristen och stängde av flera vägar rapporterade israelisk media.

Sköts till döds i bilen

Bilder från attacken i Huwara visade offrens bil full med kulhål. Trupper på platsen hittade 12 stycken nio millimeters patronhylsor. Mycket tyder på att terroristen utnyttjade en trafikkö på motorvägen för att utföra attacken.

De två bröderna Hillel och Yagel Yaniv, bodde i Har Bracha, några kilometer norr om Huwara.Ambulanstjänsten Magen David Adom sa initialt att läkare behandlade två svårt skadade män och tog dem med helikopter till ett sjukhus. Senare meddelades att de hade dött.

Terrordrabbad plats

Huwara har länge varit en terrordrabbad plats eftersom det är den enda palestinska staden genom vilken israeler regelbundet reser för att nå sina bostäder i norra Samarien/Västbanken.

Drabbar möte mellan parterna

Attacken på söndagen kom när israeliska och palestinska tjänstemän träffades i Jordanien i ett försök att återställa lugn. Mötet har fördömts kraftigt från bland annat Hamas som kallat toppmötet “ett förspel till att eliminera motståndet på Västbanken.” 

Efter attacken uppmanade finansminister Bezalel Smotrich den israeliska delegationen i Aqaba att återvända till Israel och sa att nedtrappning “först kommer att uppnås när IDF slår till mot terroriststäderna och brigaderna utan nåd”.

IDF planerade minskad aktivitet

Den kom också bara några timmar efter att israeliska medier rapporterade att IDF beslutat att minska operationerna på Västbanken för att skapa lugn inför Ramadan.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem