Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Splitter och en bensintank ledde troligen till tragedin

I motsats till vad Johan Mattias Sommarström och andra mediarapportörer - som refererar vad Hamas påstår - ska angreppet mot Hamascheferna vara över en kilometer från säkra tältläger.
IDF utreder attacken, som sägs ha kostat dussintals människor livet.

På söndagskvällen genomförde Israels försvarsstyrkor (IDF) ett flyganfall mot en Hamasbyggnad i Tel Sultan-området nordväst om Rafah. Flera högt uppsatta medlemmar av terrorgruppen Hamas uppges ha befunnit sig här.

IDF sade i ett uttalande att attacken “utfördes mot terrorister, i enlighet med internationell lag, med precisionsvapen och baserat på underrättelser”.

En säkerhetskälla berättade för israeliska medier att IDF hade vidtagit flera åtgärder för att säkerställa att inga civila befann sig i närheten av attacken. Ändå rapporterar den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten att minst 35 människor dödades.

Enligt källan utbröt en brand efter attacken som spred sig till närliggande byggnader och tält. IDF bekräftar att de utreder händelsen.

Över en kilometer från humanitär zon

Flera svenska medier har citerat muslimska Röda halvmånen och terrororganisationen Hamas anklagelser att attacken ägde rum inom en så kallad “humanitär zon”. Det är inte sant. Attacken mot Hamas ägde rum utanför vad IDF har pekat ut som en humanitär zon.

Bilden visar att det var 180 meter mellan målet - Hamas terrorchefer - och tälten. De två bomberna som användes vägde bara 17 kg var, för att undvika andra skador.

Små precisionsbomber

Siffror på bombrester gör att men kan konstatera att det rörde sig om två BBU-39 på 17 kg endast. Det är små precisionsbomber som är designade att inte orsaka skador utanför nedslagsplatsen.

Brand, inte bombning

Precisionsbomberna ska alltså inte träffat tält i humanitär zon, vilket svenska medier låter påskina, utan civila har omkommit i sekundär brand. 

Undersökningar tyder på att splitter från attacken kan ha träffat en gömd bränsledepå eller ett vapenlager. Den ska sedan ha fattat eld och exploderat, vilket ledde till branden där civila befann sig.
Israeliska tjänstemän har sagt till USA, enligt amerikanska ABC News.

Tidigare på söndagen avfyrade Hamas flera raketer mot Tel Aviv från Rafah. En person skadades lindrigt när ett hem träffades i Herzliya. Det var första gången på flera månader som staden attackerades av raketer från Gazaremsan.

Omkring en miljon palestinier har evakuerat från Rafah.

 

Se även IDF:s talesperson Hagaris tydliga förklaring:

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem