Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Varför kommer Israel att genomföra en operation i Rafah?

Staden Rafah ligger på sydligaste delen av Gazaremsan. (Karta: Google)
USA:s president Joe Biden säger nej till en omfattande israelisk markoperation i Rafah på södra Gazaremsan. Vilka är argumenten för att genomföra en operation?

Under de första fem månaderna av kriget den 7 oktober har israeliska styrkor etablerat kontroll över större delen av Gazaremsan, med undantag för staden Rafah som ligger i söder mot gränsen till Egypten. I flera veckor har Israel väntat med att gå in i området. 

– Jag upprepar min starka varning för en markinsats i Rafah, sa norska utrikesministern Espen Barth Eide i mitten av februari.

Den israeliska säkerhetsexperten Gabi Siboni menar att en Rafah-operation är viktig av många orsaker.

1. Rafah är det sista området på Gazaremsan där Hamas har intakta militärbataljoner. Utan att ta Rafah kan Israel inte slutföra jobbet med att förstöra Hamas militära kapacitet.

2. Israel måste ta bort Hamas kapacitet att styra Gazaremsan, även efter att kriget är över.

3. För att få gisslan frigiven måste IDF komma in i området där gisslan hålls fångna.

4. Det kommer inte att vara säkert för den israeliska civilbefolkningen att flytta tillbaka till bosättningarna nära Rafah så länge Hamas fortfarande har militär kapacitet i staden.

5. Under gränsen mellan Egypten och Gaza smugglas fortfarande vapen in till Hamas och de andra terrororganisationerna i området.

En stor del av Gazas befolkning har flytt till Rafah-området och en militär operation i området kommer därför att bli mycket komplicerad. Amerikanarna har tidigare sagt att de är öppna för att stödja en operation om Israel presenterar en trovärdig plan för att skydda civilbefolkningen, men måndagen den 18 mars verkar det som att ett strängare besked kom från Vita huset.

– En omfattande markoperation där [i Rafah] kommer att vara ett misstag. Det kommer att leda till fler oskyldiga civila döda, förvärra den allvarliga humanitära krisen, öka anarkin i Gaza och isolera Israel mer internationellt, sa USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan efter ett telefonsamtal mellan president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

President Biden har därefter betonat Israels “rätt att gå efter Hamas, en grupp terrorister som ansvarar för den värsta massakern mot det judiska folket sedan Förintelsen”. Han skrev också på X att han har bett Netanyahu att skicka en grupp experter till Washington för att diskutera sättet att slå Hamas “utan en större markoperation i Rafah”. På X krävde Biden också en “omedelbar vapenvila” för att få gisslan frigivna och öka nödhjälpen till folket i Gaza.

När Israel drog sig tillbaka från Gazaremsan 2005 varnade några israeler starkt för att lämna gränsområdet mellan Egypten och Gaza. Om Israel hade behållit kontrollen över den så kallade Philadelphia-korridoren vid den tiden, hade den militära uppbyggnaden av Hamas kunnat förhindras. Men Israel böjde sig för internationella påtryckningar och drog sig helt tillbaka från området. Det har sedan dess lett till stort lidande för både palestinier och israeler.

Netanyahu meddelade före helgen att en markinvasion av Rafah var på väg och sa att det var nödvändigt för att uppnå en “total seger” över Hamas.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem