Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Vi ägnar oss inte åt urskillningslösa bombningar

Brigadgeneral Omer Tischler i det israeliska flygvapnet. (Foto: IDF)
Brigadgeneralen i det israeliska flygvapnet avvisar påståenden i media om så kallade "dumma bomber".

En högt uppsatt officer i det israeliska flygvapnet avvisar påståenden om att Israel har utfört urskillningslösa bombningar av mål på Gazaremsan. Han säger att de följer strikta procedurer inför varje mål de bombar. 

– Sedan massakern den 7 oktober har det israeliska flygvapnet genomfört en exakt, fokuserad och processbaserad kampanj, säger brigadgeneral Omer Tischler, som är stabschef i det israeliska flygvapnet (IAF).

“en exakt, fokuserad och processbaserad kampanj”

I en video som IAF har publicerat går han steg för steg igenom hur de israeliska flyganfallen planeras. Tischler säger att det finns fyra punkter som är viktiga innan man inleder en attack mot mål i Gaza: 

1. Mål attackeras utifrån underrättelser och när styrkor på marken behöver luftstöd. 

2. Evakuera civila. Det gör det möjligt för oss att attackera och manövrera i området med minimal civil närvaro. 

3. Att välja rätt ammunition för att minimera oavsiktlig skada. Det tillåter oss att attackera Hamas även om de verkar i civila områden. 

4. Realtidsövervakning. I samband med ett flyganfall håller vi noga koll på målet. Om det inte överensstämmer med våra rutiner, avbryter vi attacken.

I videon tar Tischler även upp medierapporter om Israels användning av bomber utan fjärrstyrning, så kallade “dumma bomber”. 

– Termen “dumma bomber” beskriver ammunition som inte är fjärrstyrd. Det här är standardammunition som regelbundet används av militärer runt om i världen, förklarar flygvapnets stabschef. 

Det var den amerikanska nyhetskanalen CNN som först nämnde Israels användning av “dumma bomber”, men detta har också fått stor uppmärksamhet i svenska medier. Tischler anser att mediabevakningen är mycket missvisande.

“piloterna kan träffa målet med stor noggrannhet”

I videon tar Tischler också upp varför massiva kratrar uppstår efter några av det israeliska flygvapnets luftangrepp. 

– Det används kraftfull ammunition som detonerar under jord. Det förhindrar fragmentering och minskar stötvågen som orsakas av explosionen. I dessa attacker indikerar kratern att explosionen har inträffat i ett militärt mål under jord och att det faktiskt har lett till mindre skador på den omgivande miljön, förklarar han.

Stabschefen i flygvapnet säger att de också använder mindre och precisionsstyrd ammunition mot många av målen på Gazaremsan.

– De här målen är bland annat raketuppskjutare, tunnelschakt, ledningscentraler och liknande, som finns överallt på Gazaremsan, säger Tischler, som erkänner att de också kan göra misstag i ett krig.

– Jag vill vara väldigt tydlig med att i ett krig kan misstag ske. Även om de är sällsynta händer de. Då studerar vi våra misstag, lär oss av dem och gör förändringar i vår process som ett resultat, förklarar han.

Efter att cirka 3 000 terrorister från Gazaremsan stormade in i Israel den 7 oktober och dödade över 1 200 människor, skadade över 6 000 och kidnappade över 240, förklarade Israel krig mot den palestinska terrorgruppen Hamas. 

Israel har lovat att utplåna Hamas och har sedan dess invaderat Gazaremsan, som terrorgruppen har styrt sedan de tog makten 2007. Detta har lett till ett blodigt krig och stor förstörelse i den palestinska enklaven.

Enligt Hamas har över 20 000 palestinier dödats sedan kriget bröt ut. Dessa siffror skiljer inte mellan civila och kombattanter. De skiljer inte heller mellan de som dödats i israeliska flygangrepp och de som dödats av Hamas felskjutna raketer. 

Hamas har avfyrat över 12 000 raketer mot Israel sedan den 7 oktober. Minst 1 500 av dessa raketer har exploderat inne i Gazaremsan. Det var bland annat en felskjuten raket som exploderade utanför sjukhuset Al Ahli.

Den israeliska försvarsstyrkan uppskattar att minst 8 000 av de dödade i Gazaremsan har varit terrorister från Hamas och andra terroristgrupper.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem