Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Sju skäl att ta dödssiffran från Gaza med en stor dos skepsis

Karikatyr publiceras av Jerusalem Center for Public Affairs.
Svensk media accepterar tyst att Egypten har stängt gränsen för palestinska kvinnor och barn som kanske vill komma bort från Gaza. Om arabländerna och FN hade släppt ut kvinnor och barn från Gaza kunde Hamas inte längre använda dem som mänskliga sköldar.

En rad svenska medier och politiker gör sig skyldiga till att okritiskt återge Hamas dödssiffra från Gazaremsan. När media återger dödssiffror från “hälsomyndigheterna i Gazaremsan” eller från “FN” – då är det uppgifter från terrororganisationen Hamas. Dödssiffrorna i Ukraina är underrapporterade, medan de mest maximalistiska dödstalen från Gaza okritiskt rapporteras. Dessutom skiljer man inte på stridande och civila.

– Jag har inga illusioner om att palestinierna talar sanning när de uppger hur många som har dödats, sa USAs president Joe Biden 25 oktober

Det finns många skäl att ta dödssiffrorna som rapporterats från Gaza med en stor dos skepsis. Ingen vet hur stora siffrorna faktiskt är. 

Alla talen kommer från Hamas, en brutal, islamistisk terroristorganisation vars uttalade mål är att förinta Israel. Under krigets första veckor angavs ofta “hälsoministeriet i Gaza” som källa, men siffrorna kom lika väl från Hamas. Från den 20 november uppger även FN att siffrorna kommer från “Gazas regerings mediekontor”.

  • Hamas har ett strategiskt mål att blåsa upp det civila lidandet i Gaza, för att få världen, och särskilt västländerna, att vända sig mot Israel.• Hamas siffror skiljer inte mellan kombattanter och civila. Enligt de israeliska försvarsstyrkornas uppskattningar är många tusen av de dödade Hamas-terrorister (den senaste uppskattningen är omkring 5 000). I tidigare omgångar av Gaza-krigen har Hamas alltid ökat andelen civila dödade medan kriget pågick, bara för att senare skryta med hur många av dess egna medlemmar som offrade sina liv i kampen. Under konflikten handlar det om att visa civilt lidande för att vinna världens sympati, efteråt handlar det om att konkurrera med andra palestinska grupper om att vara de som gett mest i jihad mot judarna. Varför finns det ingen norsk media som frågar Hamas hur många av deras krigare som har dödats? Tar Hamas med dödssiffran för alla terrorister som attackerade Israel den 7 oktober?
  • En betydande andel av barn som rapporteras dödade är 14-17-åriga pojkar som Hamas misshandlar för militära ändamål, i strid med barnkonventionen.
  • Ett stort antal palestinier har dödats av palestinska raketer som inte nått Israel utan träffat Gaza. En uppskattning är cirka 1 300 raketer. Explosionen på Al-Ahli-sjukhuset den 17 oktober är bara ett exempel. Hamas hävdade att 500 dödades här, den palestinska myndigheten hävdade att 1 000 dödades. Oberoende utredningar har uppskattat att dödssiffran måste ha varit mycket lägre, vissa säger knappast mer än några dussin döda. Men använder Hamas de uppblåsta siffrorna i sin statistik?

Malcolm Nance, en amerikansk underrättelseexpert, säger att de palestinska förlustsiffrorna är “omöjliga att tro på”. Han efterlyser särskilt bilder av massgravar som kan bidra till att underbygga de höga siffror som kommer från Hamas.

Det finns också anledning att vara skeptisk till antalet skadade som Hamas uppger. Vid ett tillfälle rapporterade Hamas 30 000 skadade, men antalet sjukhussängar i Gaza är inte mer än 3 000. Så var är alla dessa skadade, frågade den israeliska professorn Kobi Michael i en artikel den 12 november. Vid den tiden hade 90 sårade från Gaza överförts till Egypten. Men om skadesiffrorna var så höga, varför överfördes inte fler skadade?

Tyvärr finns det även civila i Gaza som oavsiktligt har skadats under IDF:s militära operationer. Men det finns anledning att tro att denna andel, liksom i tidigare omgångar av Gaza-krig, är lägre än när andra västländer har kämpat mot stadsgerillastyrkor i till exempel länder som Irak och Afghanistan. “Jag anser att Israel gick extraordinärt långt i sina  ansträngningar för att försöka begränsa förstörelsen och förlusten av civila liv”, sa USA:s försvarschef Martin Dempsey efter kriget 2014.

Svensk media accepterar tyst att Egypten har stängt gränsen för palestinska kvinnor och barn som kanske vill komma bort från Gaza. Om arabländerna och FN hade släppt ut kvinnor och barn från Gaza kunde Hamas inte längre använda dem som mänskliga sköldar. Istället för att vara genuint bekymrad över säkerheten för civila palestinier, passar mycket av den svenska kritiken mot Israel som hand i handske i Hamas mediestrategi: Att framställa Israel som barnmördare.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem