Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

En generalstrejk i Israel har inletts

Arnon Bar-David, chef för fackförbundet Histadrut, vid en presskonferens den 27 mars 2023. (Foto: Flash90)
Strejken innebär bland annat att inga flyg kommer att lyfta från Ben Gurion. Stora delar av det israeliska samhället stängs av i protest mot regeringens rättsreform.

Protesterna mot regeringens planerade rättsreform fortsätter med full kraft i Israel. På måndagen meddelade det mäktiga israeliska fackförbundet Histadrut att de inför en generalstrejk i landet, skriver Times of Israel

– Vi är oroade över Israels öde. Det här handlar inte om vänster eller höger. Den här polariseringen av landet kan inte fortsätta, säger fackföreningsledaren Arnon Bar-David på en presskonferens.

Tyst diplomati misslyckades

Fackförbundet har försökt att inte uttala sig så mycket offentligt mot reformen, utan har försökt samarbeta med regeringen bakom kulisserna. Det har inte varit framgångsrikt.

– Nu går vi samman för att stänga ned staten Israel, säger Bar-David.

Flygplatsen stängde

Strax efter talet gick de första ut i strejk. Det var arbetare på Ben Gurion flygplats. Från och med nu kommer inga flyg att lyfta från den internationella flygplatsen. Köpcentrum, fabriker, universitet, dagis och andra institutioner är också stängda. Flera av landets sjukhus kommer också att delta i strejken. De kommer bara att utföra behandlingar som är akuta.

Resenärer på Ben Gurion ser på avgångstavlan att det är många förseningar den 27 mars 2023. (Foto: Flash90)

Premiärminister Benjamin Netanyahu förväntades göra ett uttalande på måndagsmorgonen och meddela att den kontroversiella rättsreformen skjutits på is. Men Netanyahus tal har försenats.

Netanyahu är nu under press från alla håll. Inom det egna partiet finns det krafter som vill skjuta på reformen, men också många som vill fortsätta arbetet. De ultraortodoxa partierna i regeringen ska ha gått med på att lägga reformen på is, medan Itamar Ben Gvir från ytterpartiet Otzma Yehudit ska ha hotat Netanyahu att störta regeringen om reformen skjuts upp.

På söndagen avskedade Netanyahu sin egen försvarsminister Yoav Gallant efter att han gick ut offentligt och krävde att reformen skulle skjutas upp. Gallant menade att reformen leder till så stor splittring i landet att den hotar förmågan att försvara sig.

Efter avskedandet av försvarsministern gick hundratusentals israeler ut på gatorna, i den största spontana demonstrationen i landets historia.

Tiotusentals israeler blockerade huvudvägen genom Tel Aviv natten till måndagen den 27 mars. (Foto: Flash90)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem