Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Netanyahu sparkar försvarsministern

Yoav Gallant, Israels försvarsminister. Fotograferad här i Knesset den 22 mars. (Foto: Flash90)
Försvarsminister Yoav Gallant bad att regeringen skulle ställa rättsreformen på is för landets säkerhet. Nu har han fått sparken av premiärminister Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sparkat försvarsminister Yoav Gallant från sitt eget Likud-parti. Det hände efter att Gallant gick ut till offentligt lördagen den 25 mars och bad sin egen regering att lägga den kontroversiella rättsreformen på is, skriver Jerusalem Post.

Gallant påpekade att reformen har lett till så stor splittring i landet att den hotar förmågan att försvara sig. Hundratusentals israeler har demonstrerat i tolv veckor i sträck mot regeringens reform. Många reservister, som är en viktig del av Israels försvarsförmåga, har vägrat att tjänstgöra.

Soldaterna har uttryckt oro för att de skulle kunna åtalas internationellt om Israel inte anses ha ett oberoende rättsväsende.

– Den växande splittringen i vårt samhälle har även spridit sig till försvars- och säkerhetstjänsten. Detta utgör ett tydligt, omedelbart och konkret hot mot statens säkerhet. Det tillåter jag inte, sa den nu sparkade försvarsministern, som tidigare var general i försvaret.

I sitt tal sa Gallant att landets säkerhet är det viktigaste för honom.

– Staten Israels säkerhet är mitt livsuppdrag. Klädd i de väpnade styrkornas uniform har jag riskerat mitt liv dussintals gånger för Israel, och den här gången är jag, för landets skull, villig att ta alla risker och betala vilket pris som helst.

Gallant bad att reformen skulle skjutas upp i flera veckor, så att regeringen och oppositionen kunde enas om en kompromiss. Vissa partikollegor i Likud har i efterhand gått ut och stött Gallant, men många har också kritiserat honom. Andra i koalitionen, som partiledaren Itamar Ben Gvir för det högerextrema partiet Otzma Yehudit, krävde att Gallant skulle få sparken.

På söndagskvällen bekräftade premiärminister Netanyahu att Gallant hade fått sparken.

I ett kort pressmeddelande skriver statsministerns kansli att Gallant kommer att flyttas från sin post som försvarsminister. Det är oklart om han får en annan roll i regeringen, men han kommer ändå att vara Knessetledamot.

Avi Dichter ny försvarsminister?

Det förväntas att nuvarande jordbruksminister Avi Dichter tar över rollen som försvarsminister. Han var tidigare chef för Shin Bets säkerhetstjänst.

Kritik från oppositionen

Oppositionsledaren Yair Lapid kallar beslutet att sparka Gallant för “en ny lågpunkt” och anser att regeringen hotar Israels säkerhet.

– Premiärministern är en fara för staten Israel, säger Lapid i ett uttalande.Även om det finns ett växande motstånd mot reformen inom Netanyahus eget parti, kommer regeringen förmodligen fortfarande att ha tillräckligt med röster för att genomföra reformen.

Omröstning på måndag

Den israeliska regeringen meddelade att omröstning om förslaget att omforma utnämningskommittén för domare sker i parlamentet Knesset på måndag. 

Regeringen genomdriva viktiga delar av sin nya lagstiftning denna vecka, eftersom Knesset sedan har uppehåll för Pesach. Schemat för de återstående omröstningarna har inte offentliggjorts.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem