Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Försvarsminister Gantz ger legal och ekonomiskt stöd i möte med Abbas

Ledaren för oppositionspartiet Nationell enighet och tidigare försvarsminister Benny Gantz. (Foto Knesset)

Nästan 300 miljoner kronor i lån och juridiskt status för 9 500 palestinier utlovades i det ovanliga mötet.

I ett försök att avvärja ett våldsamt uppror på Västbanken lovade försvarsminister Benny Gantz ett lån på motsvarande 300 miljoner kronor i lån och juridiskt status för 9 500 palestinier. Gantz godkände också 600 palestinska affärsmän samt 500 ytterligare tillstånd för affärsmän att komma in i Israel med sina bilar, och dussintals VIP-tillstånd för höga tjänstemän inom PA.

“Endast de som är ansvariga för att skicka ut soldater i strid – vet hur djupt skyldigheten att förhindra det är”, twittrade Gantz efter det sena samtalet i tisdags i sitt hem.”Så har jag alltid agerat, och det är så jag kommer att fortsätta att agera”, tillade han enligt Jerusalem Post.

Palestinsk ekonomisk kollaps

“Vi diskuterade genomförandet av ekonomiska och civila åtgärder och betonade vikten av att fördjupa säkerhetssamordningen och förebygga terror och våld – för det bästa för både israeler och palestinier”, konstaterade Gantz. Israel är oroad över PA:s eventuella ekonomiska kollaps.

Mötet “är en utmaning [och] sista chansen före en explosion [och] att vi befinner oss i en återvändsgränd”, twittrade chefen för PA:s myndighet för civila angelägenheter Hussein al-Sheikh, som deltog i samtalen. Det var “ett allvarligt [och] djärvt försök till en politisk väg baserad på internationell legitimitet [och] ett slut på eskaleringen mot palestinier”, twittrade Sheikh.

Även PA:s chef för underrättelsetjänsten Majad Faraj och samordnaren för Israels verksamhet i territorierna generalmajor Rassan Alian deltog i Rosh Ha’ayin-mötet. En del av samtalet var privat och hölls bara mellan Gantz och Abbas. Israeliska och palestinska tjänstemän diskuterade också den spända situationen på Västbanken “på grund av bosättares praxis mot palestinier”, skrev han.

Hindra upptrappning

Mötet ägde rum mitt i en upptrappning av våldet på Västbanken och oro för förnyat våld i Gaza. Tidigare i december dödade palestinska beväpnade män på Västbanken Yehuda Dimentman, 25. “Jag tror också att vi måste hitta vägar för dialog med grannationen på något sätt som kan förbättra våra liv”, sa president Herzog.

Möten mellan den israeliska regeringen och den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas är mycket sällsynta. Det är också ovanligt för Abbas att komma till Israel. Han gjorde det senast 2016.

Förtroendeskapande åtgärder

De två männen diskuterade möjligheten att sänka avgifterna för drivmedelsinköp och att frakta containrar genom Allenbybron. Försvarsministern godkände ytterligare “förtroendeskapande åtgärder” och att ge legalt status till 6 000 palestinier på Västbanken som anses vara lagligt bosatta där och samma sak för 3 500 invånare i Gaza.

Gantz godkände också ett lån på motsvarande nästan 300 miljoner kronor, mot överföring av skatt värda samma summa. All import till PA går genom israeliska kontroller, och Israel samlar in moms och tullavgifter för PA, enligt Osloavtalen. Israel samlar också in inkomstskatt och sjukförsäkringar för palestinier som arbetar för israeler.

Israel har hållit tillbaka en del av skattemedlen, för att straffa PA för betalningar till fängslade terrorister och familjer till angripare som dödats av säkerhetsstyrkor. I juli kvarhölls motsvarande cirka 1,6 miljarder kronor, sedan PA betalat denna summa i “indirekt stöd till terror 2020.” Regeringen kommer att fortsätta att hålla inne de skatter och tullar som den samlar in för PA – 1,8 miljarder kronor 2020 – eftersom den måste göra det enligt lag.

Kritik från båda sidor

Både Gantz och Abbas drabbades av en störtflod av kraftig inrikespolitisk kritik – för att de höll sitt andra möte ansikte mot ansikte på ett halvår. De talade senast i augusti när Gantz besökte Ramallah.

MK Ofir Sofer från det religiösa sionistpartiet attackerade Gantz för sitt möte med Abbas. Han varnade för att premiärminister Naftali Bennetts regering i stillhet leder landet till Oslo II. “Det är dags att vakna innan det är för sent,” sa Sofer.

MK Mossi Raz (Meretz) sa att det var viktigt att upprätthålla kontakten mellan de två nationerna för att uppnå fred inför “dagen då palestinierna kommer att ha en partner i Jerusalem som vill ha fred.”

Hamas fördömde starkt mötet mellan Gantz och Abbas och kallade det ett “hugg i ryggen mot intifada” på Västbanken. Abbas möte beskrevs som ett ”brott” mot palestinierna.

Gantz parti i fritt fall

Partiet Blue and White, som leds av försvarsminister Benny Gantz parti, har varit i fritt fall i opinionsmätningarna de senaste veckorna. Det parti som i de tre senaste valen konkurrerat med Likud om att vara störst, skulle nu ha svårt att ta sig in i Knesset.

De senaste dagarna har även läckaget av Knesset-ledamöter till andra partier börjat på allvar. Tisdagen den 29 december tillkännagav justitieminister Avi Nissenkorn att han lämnar Gantz parti. Det är den snabbaste historiska sortin någonsin för ett parti som vann 33 mandat för nio månader, kommenterade Anshel Pfeffer i Ha’aretz 22 december.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem