Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

KKL:s trädplantering utlöser protester i Negev, kris i regeringen

Bella Nudelman, landskapsarkitekt på Keren Kajemet, visar runt Sveriges ambassadör Erik Ullenhag i Raoul Wallenberg Park. Foto: Jorge Novominsky/med tillåtelse från KKL-JNF Photo Archive

Demonstrerande beduiner ser KKL:s planteringsprogram som ”landgrab” – illegalt förvärv av land. Ra’am hotar att lämna regeringskoalitionen.

Regeringens skogsplanteringsplan skapade politisk strid på tisdagen, sedan upprorsmakare bränt bilar, blockerat tåg och slagits med polis i södra Israel.

Ledaren för islamistpartiet Ra’am, Mansour Abbas, hotade på tisdagen att sluta rösta med regeringskoalitionen, för att protestera mot fortsatt skogsplantering i Negev-regionen, som utförs av den judiska Israelfonden Keren Kayemet L’Yisrael. Ra’ams väljarbas finns i arabiska samhällen i södra Israel.

Vad är KKL?

KKL fokuserar på trädplantering, vegetation, brandbekämpning, vatten och goda utomhusmiljöer för barn och ungdomar. Syftet är att få växtlighet i öknen och förbereda för inflyttning av de judar från hela världen, som vill bosätta sig i Israel. 

Beduinernas argument

Planteringarna har, enligt Times of Israel, startat våldsamma protester från beduiner i södra Israel, som ser KKL:s arbete som ett sätt att fördriva dem som bor på marken. Kontroversen började, när KKL började beskoga en region bosatt av beduiner från al-Atrash-stammen.”Som en del av detta arbete har de förstört plåthem för de som bor i området och planterat träd på marken – allt för att ta över marken”, säger Yaqoub Dreijat, politisker i Al-Kasoms region.

Statlig mark och god standard

I Israel ägs nästan all mark av staten, men de lokala beduinerna anser att det tillhör dem. I decennier har den israeliska regeringen försökt flytta beduinerna till erkända, välplanerade städer, men många bor fortfarande i illegala byar med dålig standard, som breder ut sig över Israels södra öken.

KKL utför israeliska statens beslut

KKL konstaterar att de bara uppfyller en begäran från statliga organ att plantera på allmän mark. ”När det gäller Yatirskogen är KKL-JNF bara en verkställande gren av regeringen och agerar i enlighet med regeringsbeslut. Naturligtvis anser KKL-JNF att plantering alltid är viktigt och nödvändigt, men i det här fallet är vi en gren av Israel Land Authority, som tilldelats uppdraget av regeringen.”

Islamisternas hot mot koalitionen

Till Channel 12 News sa Abbas: “Vi kommer inte att rösta med koalitionen förrän planteringarna i söder har stoppats … Jag har accepterat svårare saker tidigare, men när de skjuter rakt i bröstet på mig orkar jag inte längre. Negev är Ra’am.” sa Abbas.Med en bräcklig parlamentarisk majoritet på 61 platser av Knessets 120 platser, är koalitionen beroende av Ra’ams stöd. Efter hotet från Abbas instruerades koalitionens alla medlemmar att vara i Knesset på onsdagen för att delta i omröstningen.

Israels suveränitet i Negev

Bostadsminister Ze’ev Elkin från New Hope-partiet, som övervakar trädplanteringen, var emot att stoppa arbetet. Koalitionens lagstiftare Yoaz Hendel slog också tillbaka protesterna och lovade att “utöva vår suveränitet i Negev.”

Våldsamheter av beduiner

I en av incidenterna tvingades ett passagerartåg bromsa efter att konduktören sett att stenar lagts på spåren, enligt polisen. Det förekom också upplopp längs väg 25 och delar fick tillfälligt stängas. Stenar kastades mot en buss och en personbil. Videor visade däck och soptunnor som brann på vägen. En bil som tillhörde en reporter från Haaretz, sattes i brand vid infarten till Segev Shalom, där två poliser skadades av sten och fyrverkeri.

“Polisen kommer att tillåta frihet att protestera, så länge det är inom lagens gränser, men utan tolerans för dem som bryter mot den”, hette det i ett uttalande. 18 demonstranter greps misstänkta för att ha stört freden, sju av dem minderåriga.

Planteringarna kommer att fortsätta

“Vi kommer att fortsätta med plantering, men idag är det sista dagen i denna omgång”, sa bygg- och bostadsminister Ze’ev Elkin (New Hope) till KAN, enligt Jerusalem Post.

Elkins påståenden om att detta var den sista dagen för plantering motsades av KKL:s ordförande Avraham Duvdevani. “Vi har planerat för att jobba i många månader. Om de inte stoppar oss, kommer vi att fortsätta”, sa han, enligt nyhetsbyrån KAN. “Så länge staten Israel existerar kommer de att behöva KKL, som gör saker som staten inte gör av en eller annan anledning”, sa Duvdevani.

Ra’ams påtryckningar

Planteringen av Negev skulle kunna äventyra regeringskoalitionen och Ra’ams ledare Mansour Abbas har varnat för att de inte längre kan räkna med hans partis fyra röster.Bostadsminister Elkin sa att han “förstår trycket från den beduinska delen av Ra’am,” men att marken var statlig och inte var privatägd, trots påståenden. Mansour Abbas användning av politiska påtryckningar “är legitim”, men inte nödvändig för att fortsätta planteringarna.

Diplomatisk lösning

“Bevarande av statlig mark är ett jobb för regeringen, att stoppa våld är också ett viktigt jobb för regeringen, men ett annat viktigt jobb är att hitta smarta lösningar på problem genom dialog och samarbete”, twittrade Labour-parlamentarikern Gilad Kariv.

“När det kommer till Negev, gjorde den förra regeringen inte något av dessa jobb. Den nuvarande regeringen kommer att göra det med sunt förnuft.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem