Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Så blev jag en muslimsk sionist

Muslimen Yahya Mahamid fick lära sig att hata judar, men bröt sig ur den miljön och slutade som soldat i den israeliska försvarsstyrkan. (Foto MIFF)
Muslimen Yahya Mahamid fick lära sig att hata judar, men bröt sig ur den miljön och slutade som soldat i den israeliska försvarsstyrkan.

Fredagen den 9 juni öppnade MIFF:s Israelkonferens för 2023 på Scandic Fornebu utanför Oslo. Efter ett öppningstal av ordförande Lars Nordaard inleddes konferensen av Yahya Mahamid som berättade om hur han som israelisk-arabisk muslim blev soldat i den israeliska försvarsmakten.

– Det har inte varit en lätt väg, kan jag säga. Det har lett till att både jag och min familj har tagit emot dödshot, sa han på konferensen.

Växte upp i Umm el-Fahm

Mahamid växte upp i Umm el-Fahm, en av Israels största arabiska städer. Liksom många muslimer som växte upp i Israel fick han lära sig att hata judar. Han bröt sig ur denna miljö, fick judiska vänner och tjänstgjorde så småningom i IDF.

– Jag hade vuxit upp i en värld där allt var svart och vitt. Det fanns inga nyanser där jag växte upp. När jag träffade judar och blev vän med dem, fick jag omvärdera allt jag hade lärt mig om Israel, sa han.

Visste inget om Förintelsen

Trots att Mahamid växte upp i Israel lärde han sig ingenting om antisemitism eller Förintelsen under sin uppväxt i det arabiska samfundet i Israel.

– Det enda jag lärde mig om Förintelsen i skolan var min religionslärare som sa att det Hitler hade gjort var det rätta, sa han om sin skolgång.

Muslimsk sionist

Idag beskriver han sig själv som en muslimsk sionist och reser världen runt för att hålla föredrag och försvara Israel på den internationella scenen.

– Jag är inte palestinier. Jag är född i Israel och har alltid bott i Israel. Jag har alltid ansett mig vara en israel, sa han.

Mahamid säger att Israel är den enda demokratin i Mellanöstern och det enda landet som ger minoriteter som honom lika rättigheter och möjligheter.

– Jag är väldigt glad över att se så många av er stödja Israel. Det är inget lätt jobb ni gör, men vi har alla bestämt oss för att rätta till den orättvisa som Israel utsätts för, sa han till deltagarna på konferensen.

Direkt involverad i Abrahamavtalen

Mahamid har också varit direkt involverad i Abraham-avtalen, där Israel har normaliserat relationerna med flera arabländer. Han pratade mer om detta på den andra dagen av Israelkonferensen, som pågick i tre dagar till söndag 11 juni.

Andra talare på konferensen var journalisten och författaren Matti Friedman, som föreläste om “Israel och media” och “Judar från arabländer”. Dessutom Shaun Sacks från NGO Monitor, Norges ambassadör i Israel Kåre Aas, Israels ambassadör i Norge Avi-Nir Feldklein samt MIFF:s danska och svenska anställda Rika Greenberg och Anders Bjerkhoel.

Se inspelningen av Mahamids hela föreläsning om sitt liv här:

Här kan du se en inspelning av föreläsningen om Abrahamavtalen:

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem