Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Shurat HaDin´s jurister stämmer terrorister

Shurat HaDin´s chef Nitsana Darshan Leitner (Skärmdump)

Även de mest hemliga terrororganisationerna är sårbara när det gäller pengar. Utan medel kan de inte rekrytera medlemmar, köpa vapen, lära ut sätt att skada israeler eller att få folkligt stöd.

Shurat HaDin-Israel Law Center har lyckats hindra det fria flödet av finansiering till terrorgrupper genom rättsliga åtgärder och civila stämningar. Med början på 1990-talet antog västländer lagar så att terroroffer kunde stämma regimer som sponsrar terror. Men också banker som överför medel till terrorgrupper och organisationer med falsk agenda kan stämmas.  Även enskilda terrorister går nu att stämma. Därför är advokaterna viktiga aktörer för att stoppa inflödet av pengar till terrororganisationer. Genom advokaternas arbete ges offren och deras familjer en chans att slå tillbaka genom rättssystemet.

Shurat HaDin spårar terrorgruppernas tillgångar och bankkonton samt hindrar deras medel på juridisk väg.

Utan pengar hindras terrorism

Självmordsbombare vet att finansiering är nödvändig för terror. Redan i grundskolan indoktrineras den blivande terroristen till att bli martyr.  De lär sig att döda så många civila som möjligt på vägen till himlen. Terrorfinansierade ungdomsprogram, sportläger och hälsokliniker fortsätter att övertyga honom att arbeta med terror. PR-insatser i skolböcker och på nätet visar upp tidigare självmordsbombare som hjältar.

Självmordsbombare ger familjen lön

Så småningom erbjuds terroristen sitt livs chans – att bli en martyr, en hjälte och lös hela familjens ekonomiska problem. Betalningar till martyrfamiljer kan göra självmordsbombning ekonomiskt lönsamt. Orsaken är att de efterlevande får lön, som kallas ”pension” eller ”sociala bidrag”.

Shurat HaDin stoppar pengar till terror

Varje steg i denna indoktrinering kräver stora resurser och Shurat HaDins advokater stoppar pengaflödet. Själva bombvästen är billig, men indoktrineringen för att skapa terrorister är dyrbar. Genom att stoppa finansieringen, kan man stoppa terroristerna.

Stämde Bank of China

Den 6 mars 2008 gick en medlem av Hamas in i Mercaz HaRav-skolan i Jerusalem och öppnade eld mot hundratals studenter med en AK-47. Åtta elever mördades och många andra skadades. I oktober 2012 stämde offrens familjer Bank of China för att ha deltagit i finansieringen av attacken. Stämningen gjordes i Högsta domstolen i delstaten New York. Man begärde skadestånd och straffavgifter. Shurat HaDin ansåg att eftersom Bank of China i New York hade gjort omfattande affärer med Hamas, hade banken medverkat till terroristattacken. Pengarna kom från Iran och Syrien, men överfördes med hjälp av Bank of China.

Krav mot Lufthansa

Shurat HaDin lämnade in restriktionskrav mot det tyska flygbolaget Lufthansa, i USA:s till södra distriktsrätten i New York. Advokaterna krävde att flygbolaget skulle frysa alla medel och egendomar som kopplas till Iran på grund av Lufthansas fortsatta flygningar till Teheran.

Detta skedde på uppdrag av familjerna Braun och Leibovitch, vars familjemedlemmar skadades eller mördades i iransksponsrade attacker utförda av Hamas och palestinska Islamiska Jihad. Domarna har lett till att den iranska regimen har miljontals dollar i obetalda böter. Oron bland internationella bolag att bli indragna i skadeståndsmål är stor. Affärer med regimer som betalar för terrorism, kommer att kosta.

Förföljer iranska regimen

Shurat HaDin’s chef, Nitsana Darshan-­Leitner:

”Vi kommer att förfölja den iranska regimen tills den tar ansvar för sina hemska handlingar och kompenserar offren för deras terrorism.”

Glass med “sionistisk smak”

Shurat HaDin har enligt Jerusalem Post registrerat ett varumärke för “Judea and Samaria’s Ben & Jerry’s” med sionistiska smaker. Aktionen möjliggjordes genom att Ben & Jerry´s moderbolag, Unilever, beslutat att stoppa försäljningen av glassen för att politiskt bojkotta Israel. Shurat HaDin’s VD Nitsana Darshan-Leitner skrev till Unilever att “vi är övertygade om att vi kan förbättra affärerna i varje samhälle i de territorier som ni har övergivit.” Hon anser att Unilever inte längre har rätt att använda varumärket i Judéen och Samarien, även om den annonserade bojkotten inte träder i kraft förrän 2023. Darshan-Leitner tillade att glassförsäljningen bara skulle börja när kontraktet med den befintliga israeliska franchisen har gått ut.

McDonald´s bojkottar lågmält

McDonald’s intog samma hållning som Ben & Jerry’s men undvek offentliga motreaktioner

Times of Israel rapporterade 28 juli 2021 att snabbmatskedjan McDonald’s också tagit ett politiskt beslut att bojkotta israeliska samhällen i Judéen och Samarien (Västbanken). Men de har inte öppet annonserat sitt ställningstagande. Redan 2013 vägrade kedjans Israelchef att öppna en restaurang i det judiska samhället Ariel. Detta väckte ilska hos många i staden, som krävde att man i gengäld skulle bojkotta McDonald´s.

Israels nuvarande premiärminister Naftali Bennett sa att han skulle bli den första att äta sina hamburgare hos den lokala rivalen Burger Ranch, som lovade att öppna en hamburgerrestaurang i köpcentret i Ariel, där McDonald´s hade vägrat etablera sig. Striden ebbade ut trots att McDonald´s inte etablerat sig utanför ”Gröna Linjen”.

Naftali Bennett i Knesset 13 juni 2021. Hans koalition har nu fått igenom budgeten.(Foto: Haim Zach / GPO)

Att konflikten lagt sig, beror på att McDonald´s, till skillnad från Ben & Jerry´s, inte gått ut med något uppseendeväckande pressmeddelande. McDonald´s har bara svarat journalister lakoniskt att det aldrig har varit deras policy att etablera sig utanför den ”Gröna Linjen”. Några bandade intervjuer har inte getts.

Ben & Jerry´s propagerar för bojkott

Ben & Jerry´s har I stället stolt proklamerat att “det är inte förenligt med vår värdegrund att sälja Ben & Jerry’s glass på de ockuperade palestinska territorierna (OPT).” Detta gör det också svårare att hävda att företaget bojkottar området av politiska skäl.

Kraftiga israeliska reaktioner

Detta har lett till kraftiga reaktioner. Israels ambassadör i USA Gilad Erdan vände sig till guvernörer i över 30 amerikanska stater där anti-BDS-lagstiftning har antagits. Erdan uppmanade dem att straffa Ben & Jerry’s och dess moderbolag Unilever på grund av den lagvidriga bojkotten. En handfull stater har redan besvarat uppmaningen och undersöker saken.

Utrikesminister Yair Lapid säger att glassföretaget “övergivit sig till antisemitism“.

Sedan utfärdade semesterhyran ett liknande offentligt tillkännagivande om att det skulle ta bort cirka 200 listor i bosättningarna, bara för att gå tillbaka beslutet flera månader senare efter att ha översvämmats med stämningar och hot om avyttring från olika stater i USA.

Airbnb fick backa

Airbnb 2018 gjorde ett liknande offentligt tillkännagivande som Ben & Jerry´s om att ta bort cirka 200 uthyrningar i bosättningarna. De fick emellertid ta tillbaka beslutet efter att ha översvämmats med stämningar från olika delstater i USA.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem