Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Tidigare militär chefsjurist: – Israels motattacker mot militära mål är lagliga

Arne Willy Dahl, tidigare chefsjurist för det norska försvaret. (Foto: Cappelen Damm)
Blockad är en laglig krigföringsmetod, skriver Arne Willy Dahl. Han är tidigare chefsjurist för det norska försvaret.

Denna insändaren i Aftenposten den 16 oktober 2023 återges i sin helhet.

Gazakonflikten och folkrätten

I konflikten mellan Israel och Hamas är krigsrätten densamma för Loke som för Thor. Oavsett hur god sak man kan ha, kan man inte mörda civila eller ta dem som gisslan. 

Israeliska motangrepp mot raketramper och andra militära mål är lagliga krigshandlingar, förutsatt att man gör vad som är praktiskt möjligt för att minska civila offer och vid behov avbryter attacker om civila offer förväntas bli oproportionerligt stora

Den som väntar på att bli bombad har också ett ansvar att säkra sin egen civilbefolkning genom att tillhandahålla skydd, evakuera utsatta områden eller undvika att placera militära mål nära civila bosättningar. Allt detta verkar Hamas systematiskt ha försummat.

Blockad är en laglig metod för krigföring. Men om civilbefolkningen utsätts för svält eller liknande har man skyldighet att släppa in hjälpsändningar. Denna skyldighet blir inte aktuell förrän en tid har gått. En slutlig bedömning kan därför inte ske ännu.

Arne Willy Dahl
Tidigare chefsjurist för norska Forsvaret

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem