Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Palestinska tonåringar anföll judar under pilgrimsfärd till Josefs grav

Palestinskt upplopp med skjutning och bomber i Nablus mot judiska pilgrimer. (Skärmdump Twitter)
En palestinsk tonåring dödad och två andra allvarligt skadade av moteld i Nablus. Polischef Kobi Shabtai fanns bland hundratals besökare vid den judiska heliga platsen.

Israeliska säkerhetsstyrkor följde med hundratals judiska tillbedjare till Josefs grav tidigt på torsdagen, bland dem poliskommissarie Kobi Shabtai och andra topppolistjänstemän som anlände för ett speciellt besök före Tisha B’Av, då judar sörjer förstörelsen av de två templen 586 f.Kr. respektive 70 e.Kr.

Helgedomen betraktas som den bibliska patriarken Josefs sista viloplats och ligger i Samarien inom område A på Västbanken. Staden står under fullständig civil kontroll av den palestinska myndigheten (PA), även om den israeliska militären enligt Osloavtalen har rätt att verka där när säkerheten så kräver.

Polischef Kobi Shabtai vid Josephs grav i Nablus, på Västbanken, 20 juli 2023. (Samaria Regional Council)

Osloavtalen kräver religionsfrihet

Osloavtalen kräver också av PA att säkerställa att även judar har tillgång till sina heliga platser och Josefs grav är en av de viktigaste. 

IDF hindrar av säkerhetsskäl israeliska medborgare från att komma in i område A utan föregående tillstånd, och skyddar ortodoxa judar som besöker Josefs grav någon gång i månaden. Besöken utlöser nästan alltid våldsamma angrepp av palestinier, när IDF går in i Nablus för att säkra området inför pilgrimernas ankomst.

Polisen sa att kommissarie Shabtai hade träffat familjen till Moshe Klinerman, en tonåring försvunnen sedan mars 2022, och följt med dem till Josephs grav. Polisledningen hade också sällskap av chefen för Samarias regionråd, Yossi Dagan.

Palestinskt upplopp med skjutning och bomber i Nablus mot judiska pilgrimer. (Skärmdump Twitter)

Beväpnade palestinier

Israels försvarsstyrka sa att beväpnade palestinier öppnade eld, kastade sprängladdningar och blockerade vägar med brinnande däck när säkerhetsstyrkorna och tillbedjarna närmade sig platsen. Trupperna svarade med moteld och upplöste upploppet, och tillade att flera misstänkta träffades.

PA:s hälsoministerium sa att en yngling dog och tre andra skadades i skottlossning, varav två allvarligt. Minst 30 behandlades för inandning av tårgas.

Filmer som cirkulerade på sociala medier visade palestinier kasta brandbomber mot IDF:s bepansrade bulldozer som placerade jordhögar i området för att blockera trafiken inför pilgrimsfärden. Stora explosioner följde.

En palestinsk tonåring dödades och dussintals andra skadades i sammandrabbningar med israeliska trupper tidigt på torsdagen när judiska tillbedjare gick in på den religiösa platsen för Josephs grav i staden Nablus på Västbanken, sade palestinska hälsomyndigheter. 

 

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem