IDF-styrkor skyddar Josefs grav innan 1 200 judiska besökare anländer den 29 juli 2019 (Foto: IDF SPOKESPERSON'S UNIT)

Palestinier skjuter mot IDF-styrkorna nära Josefs grav

IDF skyddar judiska besökare i Judéen efter att PIJ och Hamas uppmanat att hämnas palestinier som dödats i måndagens sammandrabbningar.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Skott avlossades mot IDF-styrkor i sammandrabbningar med palestinska upprorsmakare nära Josefs grav i Nablus i Judéen (Västbanken) på tisdagskvällen, rapporterade Walla. Stenar och molotovcocktails kastades också mot de israeliska styrkorna, enligt KAN News.

IDF är i Nablus för att skydda judiska besökare som ber vid graven. Enligt gällande Osloavtal mellan Israel och PLO, har judar såväl som muslimer tillgång till sina respektive heliga platser.

I ett uttalande från Palestinian Islamic Jihad (PIJ) uppmanar terrororganisationen att hämnas två palestiniers död i sammandrabbningar med IDF-styrkor på måndagskvällen.

Alaa Shaham och Nader Haitham Rayan dödades av IDF:s eld när sammandrabbningar bröt ut i Balata och Kalandiya efter att israeliska styrkor tagit sig in i flyktinglägren för att arrestera en efterlyst misstänkt. PIJ varnade Israel för “efterverkningarna” av dödsfallen och sa att de “inte skulle gå obemärkt förbi.”

Terrororganisationen Hamas uppmanade också palestinier att eskalera våldet mot israeliska styrkor, där Jasser Barghouti sa att dödandet av de två var “en indikation på ockupationens rädsla över den kommande palestinska ilskan och ett misslyckat försök att avskräcka de arga massorna.”

Det rapporterades tidigare på tisdagen att palestinier på Västbanken ringde för att hindra judiska tillbedjare tillträde till Josefs grav.

Under de senaste två decennierna har Josephs grav attackerats flera gånger av palestinier. Vid ett antal tillfällen plundrades platsen och sattes i brand.

I december avbröt den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor två försök från palestinier att sätta eld på Josefs grav. Säkerhetsstyrkorna använde tårgas och batonger för att skingra mer än 50 palestinier, några beväpnade med molotovcocktails, när de marscherade mot platsen. Två dagar senare försökte mer än 200 palestinier från det närliggande Balata storma platsen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram