Israel är för alltid förändrat. MIFF har skrivit dagliga artiklar om massakern mot Israel den 7 oktober, som har kostat över 1 200 liv, över 9 000 skadade, grova sexuella övergrepp och våldtäkter av israeliska kvinnor, minst 240 kidnappade till Gaza, över 10 000 raketattacker mot israeliska städer och över 500 000 israeler som har blivit internflyktingar och hotas av ekonomisk ruin.
Nu visar en ny studie av en forskare vid Tel Aviv University att massakern den 7 oktober mot Israel och kriget mot Hamas i Gaza “har skapat en aldrig tidigare skådad attitydförändring bland israelisk-araber, skriver i24NEWS.
George Deek, som är israelisk-katolsk-arab och Israels ambassadör i Azerbajdzjan, skrev på X (tidigare Twitter):
Arabs in Israel were asked to choose which identity is most important to them: Arab, Palestinian, Israeli, or religious (Muslim/Christian/etc).
— George Deek (@GeorgeDeek) December 3, 2023
For the first time, Israeli identity came out first - the most important identity (33.2%). It went up from 21% (May 2023).
Last came… pic.twitter.com/EsI1MwbuZ7
Palestiniern Bassem Eid, som bor i östra Jerusalem skrev på X:
Arab-Israelis are feeling more Israeli than ever after the Hamas massacre on October 7. When asked to choose which component of their identity was most important to them, 33.2% said Israeli — up from 21% in May 2023 and the most chosen answer for the first time ever. Arab… pic.twitter.com/OCfvghDL4a
— Bassem Eid (@realbassemeid) December 4, 2023
Nästan hälften av de tillfrågade israelisk-araberna stöder Israels svar på massakern den 7 oktober, enligt den omfattande undersökning som genomfördes av Konrad Adenauer-programmet för judiskt-arabiskt samarbete (KAP) vid Tel Avivs universitet (TAU).
47 % av de tillfrågade sa att Israels svar på massakern den 7 oktober var berättigat, medan 44 % sa att det inte var det.
21% ansåg att massakern bidrog positivt
Ungefär hälften anser att massakern den 7 oktober inte bidrog till en lösning för palestinierna, medan resten av de tillfrågade är delade mellan 21 % som anser att massakern bidrog positivt, medan 19 % svarade varken/eller. 57 % anser att Hamas-terroristerna riktade sig mot kvinnor och barn.
85 % av de tillfrågade såg positivt på israelisk-araber som hjälpte sina israeliska landsmän som drabbats av massakern.
Medan en stor majoritet av de tillfrågade såg positivt på de som hjälper offren och identifierade sig med sina israeliska landsmän, svarade 70 % att solidariteten mellan araber och judar i Israel hade försvagats efter massakern den 7 oktober.
54 % såg positivt på de israelisk-araber som står upp för Israel i världen.
Det är ytterligare en indikator på att de identifierar sig med Israel och araber som visar att de stöder sitt land.
De svarande ombads också att välja den viktigaste komponenten i sin personliga identitet. Här sågs en betydande ökning av dem som främst ser sig själva som israeler till 33,2 %. I maj var den siffran bara 21 %.
Israeliskt medborgarskap viktigare än religion
Israeliskt medborgarskap kom också först för dem som nämnde sin arabiska identitet (32,1 %), medan 22,6 % svarade att deras religiösa tillhörighet som muslim, kristen eller druser kom först. Endast 8,2 % svarade att deras palestinska identitet kom först.
Dessa siffror står i stark kontrast till siffrorna från maj, där 16,5 % svarade att deras palestinska identitet kom först. Siffrorna för arabisk identitet som primär identitet låg på 37,5 % medan deras religiösa tillhörighet låg på 15,6 %
– Kriget mellan Israel och Hamas, som började med massakern den 7 oktober mot Israel, har skapat en aldrig tidigare skådad förändring bland israelisk-araber. Först och främst identifierar många sig med samhällena i Otef Aza (israeliska samhällen nära Gazaremsan) och Israels argument till världen, säger chefen för KAP vid TAU, Dr. Arik Rudnitzky i pressmeddelande.
– Identifiering med Israel tar sig uttryck i att israel-arabers israeliska identitet, för första gången och i motsats till alla tidigare studier, spelar lika stark roll som deras arabiska identitet.
Kriget har lett till en frontalkollision mellan de israeliska och palestinska berättelserna i internationella medier och på sociala medier, sa Dr. Rudnitzky.
– Det är också värt att notera att identifieringen med Israel när det kommer till massakern den 7 oktober är högre bland den yngre generationen israelisk-araber. Det är ett dramatiskt resultat, för jämfört med den äldre generationen är unga mer sårbara inte bara när det kommer till israeliska och internationella medier, utan även när det kommer till sociala medier, där anti-israelisk propaganda sprids som aldrig förr, lade han till.
– Samtidigt ser vi också oro bland israelisk-araber som fruktar trakasserier från sina judiska landsmän på grund av kriget. Det är klart att de våldsamma upproren i maj 2021 ger genklang hos många, både judar och araber, men det är viktigt att förstå att kriget i oktober 2023 är en helt annan sak än vad som hände 2021. Vi bör komma ihåg det när kriget tar slut. Landets israelisk-araber signalerar till sina judiska landsmän och regeringen att de är en integrerad del av staten Israel, avslutar han.