– Vi inser att Israels angrepp skedde mot säkerhetsmål. Det var inte riktat mot civila byggnader, sa en palestinier som jobbar för en hjälporganisation i Gaza till NRK 12 maj 2021. NRK valde ändå en helt annan vinkling, och efter att det kom dödshot mot mannen avlägsnades NRK artikeln helt. (Skärmdump från YouTube)

Fyra orsaker till Gazakriget 2021

Vad är egentligen de viktigaste skälen för de palestinska ledarna att starta 2021 års Gazakrig?

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Grundläggande målet

Terrororganisationen Hamas grundades för att utplåna staten Israel och fördriva eller döda den judiska delen av befolkningen. Att detta främsta och uttalade mål inte framhålls som det enskilt viktigaste skälet för kriget, är besvärande för FN:s medlemsstater och för den svenska journalistiken.

Intern palestinsk maktkamp

Den andra orsaken är att de olika palestinska organisationerna och klanerna strider om makten internt. När Fatah ställde in det första valet sedan 2006, för att de enligt opinionsundersökningar skulle förlora mot terrororganisationen Hamas, tog Hamas istället tillfället att bli palestiniernas okrönta ledare. Opinionssiffrorna ökade ännu mer för Hamas efter kriget? Allt ljus är på Hamas, som verkar kraftfulla och kanaliserar folkets missnöje över den 87-årige Abbas diktatoriska och korrupta styre.

Svepskäl om hyran

Tredje orsaken är egentligen endast ett svepskäl för att starta raketregnet över Jerusalem och Tel Aviv, samtidigt som man vill elda på massorna genom att påstå att det sker en fördrivning. Sanningen är att de arabiska invånarna i fyra hus i Jerusalem vägrar att betala hyra i de hus de bor i, men som ägs av judar. Är en rättslig tvist om fyra hus värt ett fullskaligt krig? Hamas tycker det, eftersom de tjänar på krig. Ju fler civila palestinier de kan få dödade, desto mer arabisk och västerländsk sympati, makt och pengar får de. Så cyniskt arbetar en terrororganisation.

Påhittat hot mot al-Aqsamoskén

Sist av de fyra viktigaste orsakerna till dagens krig; ”al-Aqsamoskén är hotad”. Ett gammalt antisemitiskt slagord som togs fram när man av säkerhetsskäl begränsade antalet besökare till 90 000 på en och samma dag. Sedan Israel tog över hela Jerusalem och Tempelberget efter att Jordanien anfallit Israel 1967, har alla tre religionerna fått säkra tillgångar till sina religiösa platser. Det påhittade hotet är ett svepskäl, som manar massorna till jihad.

Israel står för demokrati, religionsfrihet och trygghet för alla, och det är detta som Israel nu kämpar för och hela tiden har erbjudit muslimerna i området.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram