Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Israelisk serie tas bort från Netflix

Serien om den ultraortodoxa familjen Shtisel försvinner från Netflix i slutet av mars 2023. (Foto: Pressefoto)
Den israeliska serien om den ultraortodoxa familjen Shtisel försvinner från Netflix i mars.

Den hyllade israeliska tv-serien Shtisel försvinner från Netflix under mars. Serien, som handlar om den ultraortodoxa familjen Shtisel i Jerusalem, försvinner från Netflix den 25 mars, skriver Yedioth Ahronot

Streamingtjänsten skriver att det är sista chansen att se serien. Shtisel kommer att försvinna för Netflix-kunder över hela världen.

Anledningen är inte känd, men Netflix förändrar hela tiden sitt innehåll. Det finns heller inga nya säsonger inplanerade för serien, vilket gör den mindre aktuell.

Huvudpersonen i Shtisel är Akiva, en ung ultraortodox man som bor i Jerusalems ultraortodoxa stadsdel. Hans pappa vill att han ska följa en viss väg i livet, men Akiva är inte helt säker på om han vill göra som hans pappa vill. Serien har fått mycket beröm för både skådespeleriet och manuset och serien har fått mycket högt betyg på filmdatabasen IMDB.

Ursprungligen gjordes två säsonger av Shtisel, men på grund av programmets popularitet på Netflix kom en tredje säsong i mars 2021

Serieskaparen Danna Stern säger att hon tror att historien om familjen har berättats färdigt. 

– Jag vill inte krossa någons hjärtan, men jag tror att den här historien är berättad nu, säger serieskaparen till Deadline.

Shtisel visades först för en israelisk publik 2013, innan serien fick en internationell publik när den kom på Netflix i december 2018. 

– Glöm inte att skådespelarna har varit tillsammans länge. Nästan ett decennium. Jag tror att vi berättade alla historier vi kunde utan att det blev för dramatiskt. Jag känner att vi pressade det till det yttersta, men vi gjorde det bra, säger Stern.

Shtizel-spin-off

Men Shtisel kan dyka upp som en spin-off, som enligt Deadline ska bli en sorts “modern Romeo and Julia story”. Serien kommer att handla om en “ultraprogressiv och överpresterande sekulär artonårig kvinna på väg in i vuxen ålder”, som attraheras av en “strängt religiös ortodox man”.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem