Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Israels Minnesdag och Självständighetsdag 2022

Israeliska soldater på Mount Herzel sätter upp flaggor för att hedra fallna kamrater. (Foto:Yonatan Sindel/Flash90)
I år hedrades de fallna soldaterna som försvarat landet med högtidligheter den 3 maj på Yom Hazikaron, Remembrance Day. Dagen därpå firades istället självständighetsdagen, Yom Háatzmaut med enorm glädje.

Den plötsliga övergången från jämrande sirener som påminde om sorgen av tusentals förlorade familjemedlemmar, terroroffer och hjältar, till firande av Israels självständighetsförklaring den 14 maj 1948, har en historisk förklaring.

Sorg och glädje i Israel

Det var egentligen en ren slump att dessa två dagar kom att ligga intill varandra. Massakern i Kfar Etzion skedde den 13 maj 1948 under Israels frihetskrig en dag innan staten grundades.

De arabiska och jordanska styrkorna som attackerade kibbutz Kfar Etzion dödade omkring 129 judar. Platsen ligger utanför stilleståndslinjen (den gröna linjen) som gällde från 1949 till 1967. Massakern ägde rum efter en två dagar lång strid mellan judiska och arabiska styrkor. Judiska invånare i kibbutzen, som enligt uppgift hade kapitulerat, ska ha samlats ihop på en innergård och skjutits. Deras kvarlevor begravdes så småningom vid berget Herzl i Jerusalem.

Medan Frihetsdagen var en officiell högtidsdag redan från 1949, fick Minnesdagen denna status först 1963. Kopplingen mellan sorgen över de mänskliga förlusterna och glädjen över en självständig judisk stat växte allt starkare. Numera är det omöjligt att fira Yom Háatzmaut, utan att först ha sörjt priset för friheten vid Yom Hazikaron.

Fler än 24 0000 soldater stupat

Sedan 1860-talet räknar man med att 24 068 soldater har stupat för den judiska staten och dess föregångare. Samtidigt har 4 217 civila dödats av terrorhandlingar sedan 1881.

Som vanligt lades det ner kransar vid ceremonier på Yom Hazikaron den 3 maj, sedan sirenerna ljudit i två minuter kl 11:00. Dagen därpå firade Israel sitt 74:e Yom Háatzmaut.

Varför ställdes fyrverkerier in?

Innan pandemin firade man rejält med stora fyrverkerier över hela Israel. I takt med att uppmärksamheten av PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) har man dock på flera ställen visat sin respekt för de militärveteraner som drabbats av PTSD skippat fyrverkerierna.

 

På Mount Herzel i Jerusalem, till exempel, arrangeras ”tyst pyroteknik”. Och i Tel Aviv, där Självständighetsförklaringen gavs 1948, var barer och kaféer fullpackade med folk, men inga fyrverkerier.

Utrikespolitik på Självständighetsdagen

Ukrainska presidenten Volodymir Zelensky ringde premiärminister Naftali Bennett med anledning av ryska utrikesministerns aktuella påstående om att Hitler skulle ha varit jude och att judar skulle vara bland de värsta antisemiterna. Uttalandet har väckt världsomfattande avsky och kritik och anses ”skandalöst och fullständigt oacceptabelt”.

Inrikes på Självständighetsdagen

Fyra israeler i 40-årsåldern dödades i ett terrorangrepp i slutet av dagen och fyra mellan 23 och 60 år skadades. Attacken skedde i staden Elad och utfördes av två terrorister, varav en hade en yxa. De greps efter 30 timmar.

Den 5-årige israeliske pojken Ido dödades av en raket från Gaza för ett år sedan. På Självständighetsdagen födde hans mor en son igen.

Tio illegalt insmugglade pistoler beslagtogs på Västbanken i byn al-Auja.

Dussintals palestinska stenkastare mot den israeliska ordningsmakten, då judar möts av oförskämdheter när de besöker sin allra heligaste plats Tempelberget

Förste druz att bli IDF-pilot

Lt.-Col. A har blivit en av de högst rankade druzerna I IDF. (foto: IDF SPOKESPERSON'S UNIT)

I samband med de två högtidsdagarna publicerade Jerusalem Post en artikel om den förste druz att bli pilot i det israeliska försvaret, IDF, år 2007.  

För sjuttiofem år sedan bytte en syrisk drusisk officer i den syriska arabiska armén sida. Det skulle påverka framtida generationer av hans familj. Han blev officer i IDF och hans sonson fick erbjudandet att bli pilot. Ingen druz hade gjort det tidigare, men han satsade fullt och klarade det. Han är nu erfaren officer i det prestigefyllda Israel Air Force. “Jag skyddar bokstavligen mitt eget hem.”

Druzerna i norra Israel utgör cirka 145 000 av Israels knappt två miljoner arabiska medborgare. Liksom judar värvas druzer i stort antal till IDF, och många tjänstgör i militärens främsta elitenheter.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem