Israel. (Foto: momo, flickr)

Fyra frågor alla Israels vänner måste kunna svaren till

Nästa gång någon försöker ställa dig mot väggen om Israel, försök ställa följande frågor till dem.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Israel utsätts för en flod av fördömanden och kritik, som ofta kan göra att Israels vänner går i försvarsställning. Vad ska du svara? MIFF har tusentals artiklar kategoriserade på teman och nyckelord som ger bra svar och du kan använda webbplatsens sökmotor (se uppe till höger) eller googla en fråga / nyckelord tillsammans med “MIFF” i sökfältet.

Men förutom att lära dig vad du ska svara, så kanske du vill lära dig vad du ska ställa frågor om. Här är fyra frågor du bör ställa till Israels kritiker.

1.      Vad är det första du vill att Israel ska göra nu? Svaret brukar vara “avsluta ockupationen”.

Påminn då om att Israel och det internationella samfundet har försökt få ett slut på ockupationen och erbjudit palestinierna en egen stat ett antal gånger (1939, 1947, 1967, 2000, 2008, 2014, 2018).

Sedan ställer du fråga nummer 2.

2.      Vill ni att Israel ensidigt ska dra sig tillbaka från Västbanken? Svaret brukar vara ja.

Påminn dem om att Israel har försökt göra ensidiga tillbakadraganden två gånger tidigare. Israel drog sig tillbaka från Libanon år 2000, och nu har 200 000 raketer riktats mot Israel från detta område. Israel drog sig tillbaka från Gaza 2005, vilket resulterade i tiotusentals granat- och raketattacker, terrortunnlar och mordbrandsattacker. Bara under 2021 har 4500 raketer avfyrats mot civila från Gaza.

Varför fråga nummer 3 kommer naturligt.

3.      Kan ni garantera att situationen på Västbanken inte blir densamma som i Gaza om Israel drar sig ur?

Svaret kommer att vara något i riktning mot ”Jag kan inte garantera det, men vi kan hoppas att det blir bättre.”

Innan du ställer fråga 4, påminn kort om självmordsbombningarna och skjutningarna från Västbanken under den andra intifadan.

4.      Om du tänker på historien, och särskilt tillbakadragandet från Gaza, skulle du riskera din egen familjs liv på ett så vagt “hopp”?

Eller skulle du vilja ha garantier?

Svaret ger sig själv.

Att ställa dessa fyra frågor är naturligtvis inte svaret på allt fördömande av Israel, utan det fokuserar på en kärnfråga och kan få människor som hör eller läser diskussionen, och som inte är partiska, att förstå Israels situation bättre.

Dessa fyra frågor har utvecklats av den amerikanska advokaten och författaren Steve Frank.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram