Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

MIFF:s ordförande deltog i en konferens i Haag

MIFF-ordförande Lars Johan Nordgård tillsammans med Hillel Neuer, chef för UN Watch. (Foto: Privat)
Flera av de främsta experterna på Israels rättigheter enligt folkrätten deltog i konferensen i Haag.

Onsdagen den 29 mars var MIFF medarrangör av en Israelkonferanse i Haag

– Vi har tittat på hur staten Israel och den israelisk-palestinska konflikten hanteras av FN, EU och andra internationella institutioner, säger Andrew Tucker, chef för huvudarrangören Thinc. Hillel Neuer, chef för UN Watch, var en av huvudtalarna på konferensen.

MIFF bryr sig

Ordförande Lars Johan Nordgård representerade MIFF på konferensen.

– Man kan lätt tycka att man ska strunta i FN:s uttalanden eftersom organisationen har blivit så partisk och missbrukas av auktoritära stater. Israel pekas ständigt ut som en syndabock för att avleda fokus från deras egna problem. Som Ben Gurion skulle säga: Um-Shmum. Vem bryr sig?  

Men tyvärr ser många fortfarande upp till FN med respekt och som en fredsskapare, som om organisationen bestod av en grupp hedervärda och kloka män med vita rockar och långt skägg, men det kan inte vara längre från sanningen. I FN har några av världens värsta människorättsförbrytare utsetts att leda arbetet med mänskliga rättigheter, säger Nordgård. 

FN:s uttalanden påverkar journalister, advokater och det offentliga samtalet, trots att de flesta uttalanden inte är juridiskt bindande.

– MIFF måste vara på bollen och se till att journalisters hänvisningar till FN:s uttalanden inte presenteras ensidigt och inte ges mer värde än de förtjänar, avslutar Nordgård.

Svenskt MIFF-deltagande

Även en medlem från MIFF Sverige, Lotta Jansson, deltog på konferensen. Hon känner sig mycket nöjd med de nya kunskaperna hon har fått. Dessa kommer hon bland annat att använda för att ta strid med den Israelfientliga, snedvridna bilden som Ekumeniska Följeslagarprogrammet nu sprider på föreläsningar på Senioruniversitetet och biblioteken i Linköping. Lotta ska be att få komma och hålla ett föredrag som ger Israels syn på konflikten.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem