FN:s generalförsamling UNGA (Illustrationsfoto FN)

Israels FN-ambassadör river UNHRC:s rapport

Ambassadör Gilad Erdan fördömde den anti-israeliska rapporten från UNHRC. “Det enda stället den platsar i, är i antisemiternas papperskorg, och det är precis så vi ska behandla den.”

På fredagen presenterade ordföranden för Human Rights Council den årliga rapporten inför FN:s generalförsamling. Som förväntat, kritiserades och fördömdes Israel I stora delar av rapporten.

Israels FN-ambassadör, Gilad Erdan, svarade på rapporten i ett tal där han rev sönder en kopia av rapporten i FN:s generalförsamlings talarstol.

Anti-israelisk bias

“Sedan rådet inrättades för 15 år sedan har det beslutat att skylla på och fördöma Israel, inte 10 gånger som Iran, eller 35 gånger som Syrien. Nej, rådet för mänskliga rättigheter har attackerat Israel med 95 resolutioner. Jämfört med 142 mot alla andra länder tillsammans”, sa Erdan.

UNHRC har fått ”alla Hamas krigsförbrytelser och grymheter, nämligen de 4 300 Hamas-raketerna som avfyrades mot israeliska civila, att försvinna”, fortsatte han.”Genom att vittvätta Hamas terrorattacker och fokusera så mycket tid och energi på Israel, passerar lidandet för offren för mänsklighetens största brott obemärkt. Skäms, skäms, skäms!”

Ambassadör Erdan drog paralleller till den beryktade resolutionen i generalförsamlingen 1975, då sionism jämfördes med rasism. Resolutionen var i sig en storstilad form av antisemitism, fortsatte Erdan. Resolutionen upphävdes 1991 och dåvarande ambassadören Chaim Herzog, rev sönder den i talarstolen.

Israels ambassadör avslutade med av säga att ”en sådan rapport, borde inte ha någon plats i ett forum som denna, som ska arbeta med mänskliga rättigheter, säkerhet och fred”. Han beskrev UNHRC som “besatt av anti-israeliska fördomar”.

Förre amerikanska presidenten Trump, drog bort USA från UNHRC 2018, på grund av dess mångåriga anti-israeliska bias. Även många andra politiker har kritiserat UNHRC. Den nuvarande president Biden har återvänt till organisationen nyligen, trots att den samtidigt erkänner att UNHRC har ett ”oproportionellt fokus” på Israel.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram