Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Anders Persson i SVT-intervju ”Klara militära skäl för offensiven i Jenin”

Skärmdump från extrasändning för SVT Nyheter efter kl 13 tisdagen den 4 juli 2023.
SVT:s bevakning av bilramningen i Tel Aviv, som verkar vara ett svar på militäroperationen mot terrorister i Jenin, är balanserad och klok. Intervjuerna med experter ger i stort sett en allsidig bild av händelserna och orsakerna.

I en extrasändning på SVT strax efter kl 13 idag berättar Julia Peric att fem personer idag har skadats när en bil kört in i en folkmassa i Tel Aviv och att ”föraren av bilen blev skjuten av en civilperson”. Bilföraren misstänks också för ett knivbrott, rapporterar Reuters.

JP: Varför gör Israel en militär räd på den ockuperade Västbanken nu?

Lektor Anders Persson, Linnéuniversitetet:

“Det finns flera skäl till det. Dels har ju situationen säkerhetsmässigt varit väldigt problematisk i Jenin och i andra delar av norra Västbanken, liksom i Israel under hela det här året och även längre tillbaka. Hittills i år har det ju varit rekordhöga dödssiffror både på Västbanken och inne i Israel och en hel del av dom våldsamheterna är kopplade till staden Jenin och dem militanta grupper som finns baserade där. Och sedan kan man tänka sig att det finns inrikespolitiska skäl också.”

JP: Vad menar Benyamin Netanyahu som gått ut med ett uttalande om att den här militärräden som pågår i Jenin på Västbanken går ut på att stoppa terrorister?

AP: “Ja, han har goda skäl för att säga det för att Jenin är idag, och historiskt sett har varit, ett väldigt starkt fäste för olika militanta och terrorgrupper, som kämpar mot Israel.

Det finns en stor militär verksamhet där kopplad till olika militanta grupper, varav en del är terrorgrupper som genomför terrorattacker mot Israel. Och vi ser ju också att en del vapen har konfiskerats och vapenlabb och bombtillverkning och liknande har demolerats.

Det finns ju liksom klara militära skäl för offensiven i Jenin.”

JP: Vad är omfattningen av det som sker på Västbanken nu?

Professor i statsvetenskap Isabell Schierenbeck:

“Det är ovanligt omfattande … Det är ju också delvis kopplat till att den palestinska myndigheten i mycket har förlorat kontrollen över delar av Jenin, till exempel… Det är viktigt att förstå att legitimiteten för det palestinska ledarskapet just på Västbanken är så lågt och tilltron till dem, så det spelar inte så stor roll vad de säger utifrån ett palestinskt perspektiv. Då är det viktigare vad Hamas eller Islamisk Jihad säger och hur de kommer att agera i den här situationen.”

På frågan om den fortsatta utvecklingen säger Anders Persson att ”Vi vet också sedan tidigare att när våldsvågor pågår har det en tendens att skapa det man kallar atmosfärattacker eller inspirationsattacker då enskilda individer, framförallt från den palestinska sidan, kan begå antingen våldshandlingar eller terrordåd mot Israel när det är upptrappningar i konflikten.”

Man kan alltid önska sig mer. Som att det SVT förenklat kallar ”ockupation” egentligen är en laglig ockupation sedan 1967 av det område som Transjordanien illegalt ockuperade 1948. Den kan bara avslutas med ett fredsavtal.

 

Skärmdump SVT

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem