Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Den stora lögnindustrin

Ben-Dror Yemini. (Foto Conrad Myrland, MIFF

Den falska bilden av Israel är kanske det enskilt största hindret för fred. Överdrifter, brist på faktabakgrund och rena lögner är en ekonomisk och politisk succé för den palestinska sidan av den långa konflikten.

Ben-Dror Yemini föddes i Tel-Aviv av judiska flyktingar från Jemen. Han är journalist och var debattredaktör på tidningen Máariv.

Avslöjar lögnerna om Israel

I boken ”Lögnindustrin” avslöjar han omfattningen och effekterna av den falska bilden av staten Israel som basuneras ut. ”Freden är ett offer för lögnen. Lögnerna har blivit till regel” är hans dystra erfarenhet av mediagranskningen. Orsaken till den överdrivna kritiken är inte att Israel är demokratisk, det är att Israel är en judisk stat.

I boken ges en rad exempel på krig och stora befolknings-förflyttningar som skett i världen när nya stater bildats eller gamla gått under. Men debatten om just den här konflikten är förvrängd, orättvis och till största del baserad på lögner.  

Varför har palestinierna ingen stat?

Yemini ger också de historiska detaljerna till varför de palestinska ledarna aldrig har godtagit några förslag om att få en självständig stat. Muftin Haj Amin al-Husseini, Yasir Arafat och Mahmoud Abbas har alla tackat nej. Skulden för detta har vänts mot Israel.

Coronavirusepidemin ska enligt ett stort antal arabiska medier vara ett noga planerat judiskt angrepp mot världen. Konspirations-lögnen känns igen.

Lögner om Israel skadar

Sena rättelser av rena lögner får väldigt liten uppmärksamhet. Skadan är redan skedd då sympatierna och antipatierna redan har slagit fäste. Detta vet lögnarna. De stora rubrikerna och de stora lögnerna syns. Rättelserna kanske blir ett par rader i slutet av tidningen eller på en nätupplaga några dagar efteråt. Fel blir vedertagna sanningar. Yemini anser att de allvarligaste lögnerna sprids av akademiker, som ger felaktigheterna tyngd.

Överdrifter om Israel skadar

Överdrifter och förvrängningar kan vara att som FN:s rapportör professor Richard Falk 2013 hävda att de 30 palestinierna (varav hälften terrorister) som dödats i stridigheter under året var ”folkmordsavsikt”. Det sker även en överskattning av antalet araber som flyttade från Israel före och under bildandet av Israel. Dessutom ska enligt internationella normer inte efterkommande generationer räknas med.

Utelämna fakta förvränger bilden

Att utelämna bakgrund är ett sätt att förvränga sanningen. Att inte nämna att de allra flesta araber lämnade det som skulle bli Israel innan det bildades – är skevt. De flesta palestinska ”flyktingar” bor dessutom nu på Västbanken och i Gaza, där deras land var tänkt. Så det blir inte så många externa palestinska flyktingar kvar, som det oftast hävdas. 

Ensidiga reportage där man i stort sett aldrig nämner att fler judar fick lämna arabiska länder än palestinier som fick flytta, minskar förståelsen för båda parterna.

Grova lögner om judar

Direkta lögner som att det judiska folket inte har sina historiska rötter i Israel, eller att Jesus var arab och inte jude låter först löjeväckande. Men det är tyvärr en lika skrämmande och utbredd lögn som Black Hebrew Isrealites, som anser att Israels judar är ”falska” judar. Lögnerna måste vara så stora för att få med sig massorna. Det visste redan nazisterna, som hävdade att judarna höll på att starta ett ”utrotningskrig” mot Tyskland. Idag anklagas judarna för ett utrotningskrig, medan terroristerna i Hamas och Hizbollah kallas för ”frihetskämpar”. 

Uppiskning av hatstämning med svepande, generaliserande och oförsonliga samt konspiratoriska texter. Dessa demoniseringskampanjer är inget annat är rasism.

Besattheten hos FN mot Israel.

Upprepande av slagord ger en felaktig bild, som när den upprepas blir ”sanning” eller ett mantra. Exempel på ord som apartheidstat, folkmord, etnisk rensning, fördrivning, krossa sionismen, folkrätten Det är en form av hjärntvätt.

Sedan bildandet 2006 till 2010 hade det antagit 33 resolutioner mot enskilt land. 27 av dessa var mot Israel. År 2013 Antog man 21 av 23 resolutioner mot Israel ensamt. Generalförsamlingen antog 2012 hela 22 resolutioner mot Israel och bara 4 mot alla världens 195 självständiga stater. Är det en rättmätig kritik av en demokratisk stat eller är det en proportionslös rasism mot en utsatt liten stat?

”Get your facts first, then you can distort them as you please.”     

Mark Twain

Besattheten av Israel – Palestinakonflikten är orimlig. Inga större protester ses i Sverige när Syrien, Turkiet och Ryssland bombar och för-driver miljontals människor i Idlib 2020. Skillnaden mellan situationerna är skriande.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem