Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Ekots utrikeschef: Säg de palestinska områdena, i stället för Palestina

Sveriges Radios utrikeschef på Ekot, Anders Pontara. (Foto Sveriges Radio)
Ekots utrikeschef Anders Pontara förtydligar Sveriges Radios interna språkrekommendationer: Det är bättre att säga de palestinska områdena, när man talar om statsbildningen.

Medarbetare bör säga ”de palestinska områdena” hellre än ”Palestina”, men det finns inget förbud, säger Pontara till P3 Nyheter. Men varför inte använda den korrekta benämningen ”de palestinska myndigheterna”, utan att försöka definiera vilket landområde det gäller?

Ett intern mail med språkrekommendationer har skickats ut av Pontara till flera av SR:s redaktioner, där det står att man bör säga ”de palestinska områdena”.  

Stat eller myndighet?

I mailet tog han ”några exempel på när det går jättebra att säga ´Palestina´. Sedan finns det en rekommendation, som vi förtydligar … att det är bättre … att säga ´de palestinska områdena´, när man pratar om Palestina som en statsbildning.”  

Pontara skrev att det är bättre att säga ”de palestinska områdena” hellre än ”Palestina” eftersom det ”faktiskt inte finns något formellt Palestina”.

Basala krav på en stat

”Folkrättsexperter är väldigt oense om det är rimligt att erkänna Palestina eller inte. Man pekar på det faktum att det finns idag ingen palestinsk regering som kontrollerar en sammanhängande landyta, det finns ingen regering som kontrollerar gränser, det finns ingen palestinsk valuta eller militär. Det finns en massa sådana aspekter”, säger Pontara.

Myndigheten skapades av Israel och PLO

Den självstyrande, civila, palestinska myndigheten etablerades 1994 genom Osloavtalen mellan PLO och Israel. Avtalet gällde enbart 40% av området utanför eldupphörslinjen från 1948–1949.

De lokala araberna i det osmanska distriktet Palestina har aldrig haft någon egen administration, förrän den judiska staten Israel gav dem civilt styre 1994. Däremot har ju judarna haft flera riken i området som då hette Israel, Judéen, Samarien osv.  

Omtvistade områden utan gräns

Eftersom inga gränsdragningar avtalades är hela Judéen och Samarien (Västbanken) och Gazaremsan ”omtvistade områden”. Varken den svenska regeringen, EU eller FN står över ett bilateralt avtal, enligt internationell lag.

Den palestinska myndigheten på 40%

Det korrekta namnet är därför ”Den palestinska myndigheten” och omfattar enbart område A och B i Osloavtalen, dvs 40% av Västbanken.

Uttrycket ”de palestinska områdena” är felaktigt och olyckligt av två skäl: Västliga demokratier som vill köra över hela Osloavtalens innebörd, anser felaktigt att Jordanien, som illegalt ockuperade Judéen och Samarien 1948 kan överlåta området på de lokala araberna som började kallas sig ”palestinier” efter arabvärldens anfallskrig 1967. För det andra låtsas västvärldens demokratier att de inte begriper att för PLO, Hamas, Islamiska Jihad, Hizbollah och Iran betyder ”de palestinska områdena” ÄVEN att utplåna Israel.

Tack Anders Pontara!

Tack för att Pontara tog upp den viktiga diskussionen om ords betydelse. Han ville att det skulle vara korrekt. Nu blev det inte riktigt det, men då fick MIFF möjligheten att reda ut fakta och begrepp!

Använd ”den palestinska myndigheten”, som internationellt förkortas PA dvs Palestinian Authority.

Den historiskt korrekta beskrivningen av lokalt arabiskt självstyre.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!