Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

En tittare lär norsk TV om vad som händer i Samaria

"NRK:s team stoppas av beväpnade bosättare på Västbanken", rapporterade Åse Marit Befring på NRK den 14 oktober 2023. (Skärmdump från tv.nrk.no)
Palestinier kan fritt komma in för att arbeta i israeliska bosättningar, men det är inte säkert för judar att ta sig in i palestinska städer och byar, påpekar en norsk TV-tittare.

Den 14 november publicerade norska statliga TV-kanalen NRK ett 3-minutersreportage från Samarien/Västbanken. Ingen som kan förklara nybyggarnas version eller israeliska perspektiv finns med i reportaget, bara en israel som är extremt kritisk mot sitt eget lands invånare. Det gör reportaget väldigt ensidigt.

Journalisten Åse Marit Befring gör en grej om att en boende som stoppar NRK längs vägen är uniformerad.

Här återger MIFF vad en tittare har skrivit till NRK om saken:

Jag ser att ni “faktakontrollerar” bilder och filmer som IDF lägger ut för att ta reda på om det är från rätt område osv, men inte ett enda ställe i ditt reportage anger du var du var när filmerna togs. Således kan ingen verifiera var du var. Den palestinska byn benämns bara som en “by”… Hur kan vi faktakontrollera dig och undersöka om det är byggnader som står i A- eller B-områden [områden där den palestinska myndigheten har kontroll]? Enligt Osloavtalet är område C på Västbanken under israelisk suveränitet.

Dessa hus som NRK hävdar att palestinierna är “tvingade” att flytta från – var är de byggda? Har de byggts illegalt i C-området? I Israel, liksom i Norge, finns regler för var man får sätta upp ett hus. När ni inte säger var ni är, kan man inte verifiera om detta är olagligt eller inte.Och, ja, Israel har också ett “hemvärn”. Yngre soldater skickas nu ut i krig, och då får äldre bosättare uniformer och vapen för att skydda civilbefolkningen.

Nej, hemvärnet har inga egna bilar, eftersom de israeliska myndigheterna inte har sörjt för detta. Därför kör de runt i privata bilar med lampor på taket – som man kan se på bilen NRK filmade.

När NRK körde runt i Judéen och Samarien såg man säkert flera av de röda skyltarna (se bild). Här står det tydligt att israelerna får inte köra in i A-områden eftersom det är fara för deras liv. Araberna däremot kör runt mer eller mindre överallt. Det finns inga skyltar som säger att de inte får köra fritt någonstans i Judéen och Samarien / på “Västbanken”. Och det är inte farligt för deras liv heller – om de inte är terrorister i aktion… Detta säger mig att NRK med största sannolikhet var i C-området. Då tyder det på att den här judiska säkerhetsvakten gjorde sitt jobb, som han är skyldig att göra. Han tillkallade IDF så att de kunde bedöma er.

Jag har varit mycket i det här området i många år och jag har sett hur araberna bygger illegalt i C-området. Flera gånger har jag också träffat araber/palestinier från Nablus i till exempel den israeliska bosättningen Har Bracha. Det är dessa araber från Nablus som bygger husen även åt judarna. Varje morgon var de redo för en säkerhetskontroll innan de gick in och byggde skolor, lägenhetskomplex med mera för judarna. Och de fick bra betalt för det också. Judarna å andra sidan kan inte köra in i Nablus på egen hand. Det är apartheid! När tänker NRK rapportera om detta?

Om ni är intresserad av att höra från andra israeliska säkerhetsvakter/invånare i judiska byar i Judéen och Samarien (“Västbanken”) kan jag sätta dig i kontakt med flera av mina engelsktalande vänner. De är intresserade av att prata och berätta om säkerhetsläget.

Efter den 7 oktober har många fått lagliga vapen av IDF för att kunna skydda sig om palestinier på Västbanken påbörjar en liknande massaker. Gång på gång säger mina vänner att de inte vill bära vapen, men de måste för att försvara sig själva och sitt folk mot en ny massaker liknande den 7 oktober. Hamas och deras medkonspiratörer i områdena A och B i Judéen och Samarien har lovat att de ska upprepa samma sak där, men mycket värre. Israel kan inte göra annat än att skydda sina egna. Och då används pensionerade soldater, som valt att ingå i reservstyrkorna. Det är valfritt efter en viss ålder.

Annars kan i också se några av dessa filmer som några vänner till mig har gjort. De bor i Samarien i Israel, men är inte judar. De har bott och varit i området i snart 20 år och har otaliga bilder som visar utvecklingen. Dessa två visar bara hur araberna bygger i C-områden. Och Israel stoppar dem sällan. Kontakta dem gärna för att få reda på fakta om vad som händer i området.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem