Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Inget ökning av våld från bosättare

Den kände politiska kommentatorn David M. Weinberg
Massmedia och politiker fokuserar nu på ett falskt påstående för att "balansera" Hamas monstruösa brott och misskreditera Israels legala och nödvändiga försvarskrig mot terrorregimen på Gazaremsan.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström hävdar den 19 december att bosättarvåldet ”eskalerat kraftigt”. Budskapet lindas försåtligt in i meningen ”Efter år av restriktioner från Israelisk militär och trakasserier från bosättare har våldet och militärräderna eskalerat kraftigt på Västbanken efter Hamas massakrer i södra Israel.” Vad har Sommarström för bevis för sitt påstående?

David M. Weinberg skriver i Jerusalem Post att ”Det finns ingen eskalerande eller aldrig tidigare skådad våg av bosättarvåld i Judéen och Samarien i skydd av kriget i Gaza. Jag gjorde min läxa. Jag kollade siffrorna, vid källan. Det är inte sant.”

”Det är inte sant”

Weinberg begärde ut information från Israel säkerhetstjänst Shin Bet, som ansvarar för att spåra och motverka våld i Judéen och Samarien (Västbanken).

Den detaljerade statistiken visade tydligt att det inte har skett någon ökning av högerextremt israelisk-judiskt våld mot palestinska araber i Judéen och Samarien sedan början av Gazakriget jämfört med perioden januari till juli 2023. Inte heller har det skett någon ökning eller “explosion” i bosättarvåld under oktober-november jämfört med samma period 2022. 

“Våld” i det här sammanhanget är allt från verbala bråk och stenkastning till spraymålning av anti-arabiska slagord, jordbruksvandalism, till brandbombning av hem eller moskéer. Det förekom cirka 1 000 sådant ”våld” under både 2022 och 2023. Den allvarligare typen av incidenter minskade med 50 % jämfört med förra året, enligt Weinberg.

SR:s Johan Mathias Sommarström har försåtligt skrivit samman de, enligt Osloavtalet, legala militära aktiviteterna med de få kriminella israeliska attackerna. Han blandar äpplen och päron.

“99,9 % av dessa dödsfall är palestinska terrorister”

”Faktum är att 99,9 % av dessa dödsfall är palestinska terrorister som eliminerades av IDF i kontraterroroperationer mot Hamas och Fatahs gömställen och vapenfabriker i Jenin, Nablus, Hebron och på andra håll på Västbanken. Dessa IDF:s kontraterroroperationer är det enda som hindrar folkmordsattackerna den 7 oktober från att upprepa sig i centrala Israel”, skriver Weinberg. 

Han fortsätter konstatera ”att judiska invånare i Judéen och Samarien, i själva verket alla medborgare i Israel, var föremål för en vild våg av mordiska palestinska terrorattacker 2022.” Då skedde ”över 5 000 palestinska terrorattacker mot israeliska judar, inklusive bilattacker, skjutningar, knivhuggningar och bombningar av oskyldiga män, kvinnor och barn. Dessa attacker omfattade över 500 brandbombsattacker, vilket ledde till att mer än 150 israeler skadades.”

”Och under våren-sommaren 2023 slaktade palestinska terrorister nära 40 israeler innanför och utanför den gröna linjen, med mer än 3 640 registrerade palestinska och arabiska terrordåd i hela Israel, inklusive 2 118 fall av stenkastningar, 799 brandbombningar, 18 knivhuggsförsök och sex påkörningar med fordon.”  

Men Weinberg ”har ingen sympati för de inblandade vilda männen på kullarna. Israel måste aggressivt bekämpa denna laglöshet, samtidigt som de agerar ännu mer aggressivt mot exponentiellt större och mer dödlig palestinsk terrorism.”

Varför pumpas de falska anklagelserna om att “bosättarvåldet” har ”eskalerat kraftigt”, när det inte stämmer? Det är en myt, en lögn utan statistiska bevis.

Sommarström är inte ensam. Han är i sällskap med USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamela Harris, liksom Israelhatande B´Tselem och Yesh Din, det starkt anti-israeliska FN-kontoret för samordning av humanitära angelägenheter (OCHA), FN:s generalsekreterare António Guterres och FN:s Mellanöstern-sändebud Tor Wennesland samt den palestinska myndigheten.

“baserat på falska nyheter”

”Det finns ingen eskalerande eller aldrig tidigare skådad våg av bosättarvåld i Judéen och Samarien under skydd av kriget i Gaza. Det frenetiska fokuset på “bosättarterrorism” av de högsta tjänstemännen i Washington är baserat på falska nyheter”, anser Weinberg.

Varför detta frenetiska fokus på ett falskt påstående?

”Det är overkligt att vissa känner ett behov av att trolla fram en falsk moralisk motvikt till Hamas våld i form av icke-existerande “svallande bosättarvåld”. I grund och botten är detta ett försök att begränsa sympati för Israel och att i efterhand ursäkta Hamas illdåd.

Sluta kasta “bosättarvåld” i Israels ansikte när de kämpar för sitt liv mot Hamas folkmord. I bästa fall är detta en distraktion från den avgörande frågan. I värsta fall är det ett fult försök att misskreditera rättfärdigheten i Israels försvarskrig”, fortsätter Weinberg.

“försök att misskreditera rättfärdigheten i Israels försvarskrig”

Weinberg menar att det är ett sätt för ”att “balansera” Hamas brott” och ”ett försök att upprätthålla en viss grad av pervers moralisk likvärdighet mellan israeler och palestinier; att uttrycka motsvarande fördömande av “alla sidor” för den ökända “våldscykeln” som professionella fredsbearbetare i Mellanöstern och hackade journalister gillar att babbla om … även i en tid då Hamas och Palestina Islamic Jihad har begått de mest fruktansvärda brotten”.

Våld av judar i Judéen och Samarien är lägre än i Tel Aviv, men de händelser som sker fokuseras så att ”detta utgör en ursäktande bakgrund för Hamas folkmordsframfart den 7 oktober och dess pågående krigsförbrytelser inklusive hållandet av civila som gisslan”, förklarar Weinberg vidare.

“ursäktande bakgrund för Hamas”

De fåtaliga attackerna bleknar ”i jämförelse med de 1 200 israeler som slaktades av Hamas den 7 oktober eller terrorn som tillfogats alla israeler genom de mer än 10 500 raketer och missiler som avfyrats av Hamas mot israeliska civilbefolkningscentra under de senaste sju veckorna” skriver Weinberg.

”Så, vid en tidpunkt då Israel förlamades i chock efter den monstruösa Hamasmassakern den 7 oktober och med rätta förväntar sig globalt stöd för sina krigsinsatser mot Hamas, är det overkligt kväljande att vissa känner behovet av att trolla fram en falsk moralisk motvikt till Hamas våld i form av icke-existerande “svallande nybyggarvåld”.

“falsk moralisk motvikt till Hamas våld”

I grund och botten är “bosättarvåldets” halmgubbe ett försök att begränsa sympati för Israel och att i efterhand ursäkta Hamas illdåd.

Sluta kasta “bosättarvåld” i Israels ansikte när de kämpar för sitt liv mot folkmordet Hamas. I bästa fall är detta en fråga om distraktion. I värsta fall är det ett fult försök att misskreditera rättfärdigheten i Israels krigsansträngning”.

“Sluta kasta “bosättarvåld” i Israels ansikte” 

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem