Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israelfientliga Bildt, Uddén och B´Tselem  i SVT:s Agenda

Förre statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M). (Skärmdump SVT Agenda)
Israels och judarnas lidande frånvarande i SVT:s Agenda som gav israelerna skulden för den olösta konflikten och för palestiniernas våld och hat mot judarna.

SVT Agenda den 5 november 2023 hade rubriken ”Fyra veckor av krig”, men hade inte en enda bild eller berättelse om den utlösande faktorn – Gazas terrorregims storskaliga massaker på 1 400 israeler, gästarbetare och turister.

Tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt är känd för en anti-israelisk syn och svarade märkligt på frågan om Israel har ”något annat alternativ än att göra som dom gör, om dom nu ska utradera Hamas?”

Stridsmetoderna på Gazaremsan

”Flygbombning är ett mycket trubbigt instrument. 250 eller 500 kg sprängladdning rakt ner i ett hus eller befolkat område … Delvis gör de det för att de tror att det undviker egna förluster. Det betyder mer för (Israel) än civila förluster (i Gaza). Dom är inte de första i världshistorien som tar till flygbombningar på detta sätt.”

Inget annat land i världen har en sådan precision vid flygattacker mot militära mål där det finns civila. De slog ut en enda lägenhet i ett höghus vid förra konflikten. Denna gång har de inte riktigt samma möjlighet, men Bildts insinuation att Israel skulle bomba urskillningslöst är grovt felaktig.

Samtidigt är det självklart och legalt att försöka minimera förluster och skydda sina soldater. Ingen värre krigsscen finns än när soldater går in i en stadsmiljö. Man måste angripa på avstånd först. Allt annat vore tjänstefel.

Israel skapar inte vänner med bomber

Bildts ironi är både opassande och okunnigt: ”Men erfarenheterna i världshistorien är att man skapar inte vänner med detta.” Hamas, Palestinska jihad och DFLP kommer aldrig att bli Israels vänner. Dessa palestinska terrororganisationer vill döda alla judar och utplåna Israel. Det är en fråga om att överleva. Inte att bli vänner.

Nästa mening från Bildt är lika egendomligt obildat: ”Och man uppnår sällan det militära målet att eliminera Hamas för den delen heller (med flygbombningar)”. Israel arbetar på alla tänkbara sätt i striden mot Hamas. Bombning är bara ett av vapnen. I en stadsmiljö måste markstridstrupper agera för att eliminera fienden, som han inte kan ha undgått att höra talas om.  

En bortglömd konflikt?

”Den internationella politiken har trott att den här konflikten inte fanns” påstår den förre statsministern senare. Har han helt missat alla fördömanden mot Israel i FN och de 36 miljarder kronorna som bara Sverige har gett palestinierna de senaste 25 åren? Sanningen är att ingen annan konflikt i världen har till närmelsevis fått lika stor uppmärksamhet.

“Jerusalem är Västbanken”

Han hävdade också att ”Jerusalem, det är ju Västbanken”. Att han inte vill kännas vid att Israel har annekterat östra Jerusalem är förväntat, men nu menar han tydligen att palestinierna ska ha hela Jerusalem.

Judarnas fel att det finns palestinska våldstendenser

Men han verkar hålla med om att det finns våldsamma tendenser hos några palestinier: ”Det finns ju också våldstendens på palestinsk sida. Tittar man på opinionsundersökningar där så ökar stödet för våldsanvändning där bland unga palestinska män på Västbanken. Det är en tydlig ökning under senare år.” Men vem kan det vara som bär skulden för terrorgruppernas massakrer?  ”Det är tyvärr ett resultat av (den israeliska) politiken.” Den antisemitiska Carl Bildt lägger givetvis skulden på judarna, för de värsta massakrer som drabbat det judiska folket sedan Förintelsen – på dom själva.

Illegal palestinsk byggnader glöms

Ett långt ensidigt inslag där Israelkritiska B´Tselem gavs stort utrymme handlade om en israelisk bosättning i område C. Här har Israel rätt att bestämma över byggandet, men palestinierna har olagligt byggt nästan 100 000 strukturer här enligt Regavim. Men programmet var partiskt och illegala palestinska byggnader nämndes inte.

Fullt med illegala palestinska byggnationer på Israels område C. (Regavim)

Orsaken till Gazabornas hat

Cecilia Uddén tillfrågades om Gazabornas inställning till Israel och Hamas. ” Naturligtvis utvecklar detta sig till ett hat mot Israel”. Det låter som om det inte är hatet mot Israel och judarna som drivit terrorismen, utan som det åter är judarnas eget fel att de är hatade.

Uddén fortsätter sprida budskapet att det är judarnas eget fel när hon i nästa mening säger att ”det här hatet mot Israel kommer naturligtvis att vara i generationer”. Det är snarare så att det muslimska hatet mot judarna redan har hållit på i sekler. Mellanösternkorrespondenten verkar också tycka att det är judarnas försvar mot de som vill utrota dem som är orsaken till hatet: ”Benjamin Netanyahu sa i början på kriget att det som vi kommer göra mot er nu, det kommer ni känna ekon av i generationer, och det tror jag stämmer”.

Denna urgamla antisemitiska myt är deprimerande att höra få utrymme i SVT.

SR Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. (Skärmdump)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem