Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Lögn, förbannad lögn och mediastatistik

(Skärmdump från norska kvällstidningen Verdens Gang)
Det finns tre typer av lögner: lögner, förbannade lögner och statistik.

Nu har norska kvällstidningen Verdens Gang (VG), och säkert även andra medier, provat sig fram med statistik. I en graf som sprids på sociala medier jämförs dödssiffran i den israelisk-palestinska konflikten från 2008 till 2023. Källorna som anges är FN, Israels utrikesdepartement, Gazas hälsoministerium (dvs terrororganisationen Hamas!) och New York Times.

“Alla liv är lika mycket värda”, skriver chefredaktör René Svendsen på Fredrikstad Blad när han delar VG:s grafen på Facebook. Tolkad i norsk medias narrativ stöder det berättelsen om att Israel är brutal och inte har någon respekt för palestinska liv.

Verkligheten är en annan.

1 Skillnad på stridande och civila

Grafen ingen skillnad mellan stridande och civila. De allra flesta palestinier som dödades under perioden 2008 till 2023 var terrorister. De allra flesta av de israeler som dödades under samma period var civila.

2 Majoriteten av dödade palestinier var terrorister

Den stora majoriteten av palestinier som dödades under perioden 2008 till 2023 var terrorister av den typ som utförde massakern den 7 oktober i Israel. De tillhörde terrororganisationerna Hamas, Al-Aqsa Martyrs Brigades, Islamiska Jihad, PFLP, DFLP och andra mindre liknande organisationer: Våldsbejakande islamister och marxist- och nazistinspirerade grupper.

3 De flesta dödade palestinier dödades för att förhindra massakrer

Som en direkt följd av punkt 2, dödades de flesta av palestinierna i VG:s graf för att förhindra massakrer och terrorattacker som den vi såg den 7 oktober. Ett stort antal av dem har dödats när de till exempel försökt knivhugga judar, eftersom de drevs av en nazistiskt inspirerad jihadistisk ideologi.

Varje år under denna period har israeliska säkerhetstjänster förhindrat och stoppat hundratals allvarliga terroristattacker. Dödssiffran i dessa terrorattacker skulle ha legat på tiotusentals israeler om de palestinska angriparna inte hade stoppats – oavsett om de var människor som utvecklade bomber, attackerade med fordon, knivar eller skjutvapen.

4 Palestinier som deltog i raketbeskjutning

En betydande andel av de dödade palestinierna, särskilt under de dödligaste åren 2008/2009, 2014, 2021 och 2023, dödades för att de deltog i raketattacker mot Israel. Om Israel inte hade haft ett effektivt missilförsvar, plus varningssystem och bombskydd, skulle dessa attacker också ha krävt tiotusentals israeliska liv.

Israels försvar har minskat förlusterna

Grafen visar de stridande parternas kapacitet och avsikter. Israeliska dödssiffror har varit relativt låga fram till den 7 oktober 2023 eftersom Israels försvarsförmåga har dämpat palestinska terrororganisationers förmåga att tillfoga Israel stora förluster. Denna försvarskamp från Israels sida är det som har kostat palestinierna livet, både de stridande (som är den stora majoriteten) och de civila (som tyvärr har blivit offer för att palestinska grupper gömmer sig bland civilbefolkningen).

Militära mål på Gazaremsan

Under hela denna period har Israel haft kapacitet att orsaka en mycket, mycket högre dödssiffra på den palestinska sidan. Israel är en kärnvapenmakt med en av världens starkaste militära styrkor. Men för Israel är liv värt mycket, och därför har väldigt få palestinier dödats under de år då det varit färre palestinska attacker. I sina försvarsoperationer efter den 7 oktober har Israel fortsatt att träffa militära mål på Gazaremsan. Om Israel hade varit ute efter att maximera dödssiffran hade statistiken sett helt annorlunda ut.

Hamas vill ha civila offer

För palestinska terrororganisationer är livet inte mycket värt. Som Norges tidigare försvarschef Sverre Diesen sa i NRK Nyhetsmorgen lördagen den 28 oktober: “För Hamas betyder det ingenting, för Hamas är det just en fördel att civilbefolkningen lider, för det är hela deras strategi – det är att placera Israel i en ohållbar situation internationellt.” Hamas vill ha civila offer i Gazaremsan, sade han den 11 oktober. 

Med statistik utan sammanhang kan även svenska redaktörer falla i Hamas fälla.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem