Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

MIFF-medlem anmäler Sveriges Radio till Granskningsnämnden

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. (Skärmdump YouTube)
SR:s utrikeskorrespondent hävdade idag felaktigt att Israel medgivit att det var en israelisk kula som dödade journalisten Shireen Abu Akleh.

Uddén ville i radioinslaget förklara varför araber inte bryr sig om Israels bevis om att det var Palestinsk Islamiska Jihad som skjutit raketen mot sjukhuset, som enligt Hamas tagit livet av cirka 500 palestinier.

Utrikeskorrespondenten insinuerar i ett inslag den 18 oktober i P1 kl 03.36 att det är israeliska lögner som är orsaken till att stämningen är hätsk:

”Senast med journalisten Shireen Abu Akleh som sköts ihjäl på Västbanken där Israels sa att nej det var inte vi och sen fick man ta tillbaka det och medge att det var en israelisk kula som dödat henne”.

Uddéns påstående felaktigt

Men det är Cecilia Uddéns påstående som är lögnaktig.

Israel anser att det inte går att slå fast om Shireen Abu Akleh dödades av en israelisk soldat eller om hon dödades av en förlupen kula från en beväpnad palestinier. Israel har erbjudit sig att genomföra en undersökning av den dödande kulan i närvaro av amerikanska och palestinska experter, men den palestinska myndigheten har vägrat och sagt att Israels militär är ”helt ansvarig” för journalistens död. Israel har därför aldrig medgivit att det var en israelisk kula.

Uddén håller sig inte till fakta och spär på antisemitismen genom att fara med osanning.

Inslaget strider därför mot SR:s sändningstillstånd och SR:s egen policy.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem