Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Iran har smugglat vapen till terrorister på Västbanken i två år

Iranska vapen försökte smugglas in på Västbanken den 25 mars. (Foto: Shin Bet)
Irans mål är att skapa instabilitet och kaos i de palestinska områdena.

Iran har genom ett hemligt och multinationellt nätverk av underrättelseagenter, terroristgrupper och kriminella gäng översvämmat Västbanken med vapen under de senaste två åren. Det skriver The New York Times. Irans mål är att skapa instabilitet och kaos på Västbanken, vilket i sin tur ska hota Israel.

Enligt tidningen smugglas vapnen genom Iran, Irak, Syrien, Libanon och Jordanien. Vapnen transporteras sedan över gränsen från Libanon och Jordanien. Operationen bygger helt på beduiner, som smugglar in vapnen på Västbanken.

“uppvigla till oroligheter”

Anonyma iranska tjänstemän som den amerikanska tidningen talat med sade att vapnen inte gått till en specifik terroristgrupp, utan att målet var att fylla Västbanken med vapen i ett försök att “uppvigla till oroligheter” mot Israel.

Så sent som den 25 mars meddelade den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet att man stoppat en iransk vapentransport till terrorister på Västbanken. Bland de beslagtagna vapnen fanns automatkarbiner, minor, granater och missiler.

Vapensmuggling till Iransanhängare

Vapensmugglingen har lett till farhågor om att Iran, som förser terrorister på Gazaremsan med vapen, kommer att starta en våldsvåg även på Västbanken. Den islamiska republiken har redan använt sina anhängare i Libanon, Irak och Jemen för att attackera Israel.

Dessa attacker har lett till ökade spänningar mellan Israel och Iran. Spänningen kulminerade i ett flyganfall i Damaskus den 1 april, där sju medlemmar av det iranska revolutionsgardet dödades. Iran anklagar Israel för att ligga bakom attacken.

Irans militäre ledare i regionen eliminerad

En av dem som dödades var Irans högste ledare i regionen, Mohammad Reza Zahedi. Han hade det högsta ansvaret för de iranska attackerna mot Israel av iransklojala miliser. Han var också en av huvudansvariga för den iranska vapensmugglingen till Västbanken.

Iran har svurit att hämnas mordet på Zahedi och de andra i revolutionsgardet.

Poliser poserar framför vapen som beslagtogs vid gränsen till Jordanien förra året. (Foto: Polisen)

NYT skriver också att ett israeliskt flyganfall i östra Syrien den 26 mars riktade sig mot den iranska vapensmugglingen. 15 personer dödades i attacken.

Det är oklart hur mycket vapen Iran har lyckats smuggla in på Västbanken under de senaste två åren. Det sägs främst handla om skjutvapen som pistoler och automatkarbiner, men även mer avancerade vapen som pansarvärnsrobotar och raketdrivna granater smugglades.

Flest vapen smugglas från Jordanien

De flesta vapnen smugglas troligen över gränsen till Jordanien, eftersom detta är den längsta och mest obevakade israeliska gränsen. Under de senaste åren har Israel avslöjat flera försök att smuggla vapen längs gränsen mot Jordanien.

I slutet av november förra året gjordes ett rekordstort beslag vid denna gräns.

Säkerhetstjänsten Shin Bet sade att de tar alla iranska försök att äventyra staten Israels säkerhet på största allvar.

Fatah, som styr den palestinska myndigheten, har också anklagat Iran för att sprida kaos i de områden de kontrollerar. De säger att de inte kommer att acceptera att “vår heliga sak och vårt folks blod” missbrukas av Iran.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem