Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Irans ledare i Syrien dödad i flyganfall

Mohammad Reza Zahedi dödades i ett flyganfall i Damaskus den 1 april. (Foto: Wikimedia)
Attacken i den syriska huvudstaden sänder en kraftfull signal till Iran.

Iran anklagar Israel för att ligga bakom måndagens flyganfall mot en byggnad intill Irans ambassad i Syriens huvudstad Damaskus. Sju medlemmar av Irans revolutionsgarde, inklusive den iranska överbefälhavaren i Syrien, dödades i flyganfallet.

Israel självt har inte kommenterat attacken, men New York Times har talat med flera anonyma israeliska tjänstemän som säger att de var ansvariga.

Attacken kom bara några timmar efter att en Iranstödd milis träffat en militärhangar i den israeliska staden Eilat med en drönare som avfyrats från Irak.

De sju iranska generalerna som eliminerades vid den kirurgiska operationen som endast förstörde byggnaden mellan den iranska och kanadensiska ambassaden i Damaskus.

While the Biden admin hesitated to take serious action against Iran in response to its militias injuring and killing U.S. soldiers in the region, today, Israel carried out a strike, eliminating senior IRGC officials responsible for promoting terrorism against the Jewish state. pic.twitter.com/z3IrU8o9nV

— Joe Truzman (@JoeTruzman) April 1, 2024

Det iranska revolutionsgardet sade att både Mohammad Reza Zahedi, Syriens militäre ledare i Mellanöstern, och hans ställföreträdare Mohammad Haj Rahimi dödades i flyganfallet. De var ansvariga för revolutionsgardets operationer i Syrien och Libanon, för den iranska milisen i länderna och för samarbetet med libanesiska Hizbollah.

Hizbollah har avfyrat över tusen raketer mot Israel under de senaste månaderna.

Israeliska källor hänvisar till Zahedi som ledare för alla iranska terroroperationer mot Israel från Syrien, Libanon och den “palestinska sfären”.

Det är den största attacken mot revolutionsgardet sedan ledaren Qasem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack i Irak 2020.

Iran har svurit att hämnas på Israel efter attacken i Damaskus. Irans president Ebrahim Raisi sade att attacken “inte kommer att förbli obesvarad”.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem