Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Nya och kraftfulla raketattacker från Libanon

Missilförsvarssystemet Iron Dome skjuter missiler över staden Kiryat Shmona den 5 mars 2024. (Foto: Flash90)
Den libanesiska terrorgruppen Hizbollah avfyrade ett stort antal raketer mot staden Kiryat Shmona i norra Israel på tisdagskvällen. Terrorgruppen säger att attacken var ett svar på en israelisk attack i södra Libanon tidigare under dagen.

Enligt den israeliska försvarsstyrkan (IDF) avfyrades ett 30-tal raketer mot Kiryat Shmona.  Minst 10 av raketerna sköts ner av missilförsvarssystemet Iron Dome. En raket träffade utsidan av ett hus och orsakade mindre skador. Resten av raketerna träffade öde områden.

Ingen ska ha skadats i attacken. Kiryat Shmona är den största staden längst norr i Israel och har normalt över 22 000 invånare, men de flesta av invånarna har evakuerats sedan slutet av oktober.

Den israeliska försvarsstyrkan svarade på attacken genom att bomba uppskjutningsramperna i södra Libanon som Hizbollah använde för att avfyra raketerna från. 

Natten till onsdagen kom nya raketer från Libanon mot norra Israel. Ett industriellt hönshus blev träffat och fick omfattande skador. Det finns inga rapporter om att några personer skadats i denna attack. 

Sedan kriget med Hamas bröt ut den 7 oktober har det också varit mycket spänt vid Israels norra gräns mot Libanon. Hizbollah och andra terrorgrupper i södra Libanon har avfyrat över tusen raketer mot Israel.

Sju civila och tio israeliska soldater har dödats i attackerna. Dessutom har dussintals skadats, många av dem allvarligt. I måndags dödades en person och sju skadades i en raketattack från Libanon. Totalt har över 60 000 israeler evakuerats från sina hem i norra Israel på grund av hotet från Hizbollahs raketattacker. 

Israel har försökt lösa konflikten med Hizbollah diplomatiskt, men hittills utan framgång. Israel kräver att Hizbollah drar sig tillbaka från gränsen till Israel. Mycket tyder på att Israel kommer att tvingas ta sig in i Libanon om situationen i norr inte lugnar ner sig. 

– Vi har förbundit oss till en diplomatisk process. Hizbollahs aggression för oss dock närmare och närmare en kritisk punkt i beslutsprocessen angående vår militära verksamhet i Libanon, säger Israels försvarsminister Yoav Gallant.

 

 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!